П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Загострення між Сербією і Косово: серби будують барикади та готуються до конфлікту

    На півночі частково визнаного Косова місцеві серби будують барикади, протестуючи проти рішення Приштини про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток.

    Про це повідомляє Ukraine NOW.

    Угода між Сербією та Косовом передбачає тимчасове, терміном на 5 років, використання мешканцями півночі Косова нейтральних документів та номерних знаків.

    Попри те, що перехідний період вже давно завершився, всі спроби примусити косовських сербів перейти на національні документи лише викликали масові протести. Цього разу Косово має намір добитися свого – від 1 серпня нейтральні документи та автомобільні знаки втрачають чинність.

    Сербія бере активну участь у цьому конфлікті, підтримуючи косовських сербів. В партії президента Сербії заговорили про “денацифікацію Балкан”.

    Чому це важливо для України?

    Напад сербів означатиме виклик миротворцям KFOR, а відповідно – оголошення війні НАТО. Президент Сербії Александр Вучич — корупціонер, який обмежує свободу слова та демократію у країні. Він великий друг путіна, прихильник «рускава міра», який багато допомагає росії уникати санкцій.

    Найсвіжіше

    Популярне