Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Міністр культури Франції обіцяє відкрити собор Паризької Богоматері у 2024 році

    Відкриття собору Паризької Богоматері, яка постраждала від сильної пожежі у 2019 році, для відвідувань та проведення релігійних заходів заплановано на 2024 рік, заявила міністр культури Франції Рима Абдул-Малак.

    “Ремонтні роботи просуваються швидко – відповідно до графіка”, – наводять французькі ЗМІ слова міністра, передає Європейська правда.

    “Ми впевнені, що 2024 рік стане роком завершення великої частини цих робіт та відкриття собору для богослужінь та громадськості”, – зазначила Абдул-Малак.

    Вона додала, що це “амбітна мета”, оскільки “ремонтні роботи – надзвичайно складні”.

    Армійський генерал Жан-Луї Жоржелен, якого президент Франції раніше зробив відповідальним за відновлення Нотр-Дама, в інтерв’ю газеті “Фігаро” заявив, що “наразі ніщо не вказує на те, що мети відкрити собор у 2024 році не буде досягнуто”.

    У квітні 2019 року в соборі, який вважається одним із символів Парижа, сталася сильна пожежа. Собору завдано значної шкоди: завалився шпиль будівлі та дах. Президент Франції Емманюель Макрон ставив завданням завершити реставрацію протягом п’яти років – до 2024 року, проте архітектори зазначали, що це є малоймовірним.

    Собор буде відновлено до його попереднього дизайну, включаючи 96-метровий шпиль, спроєктований архітектором Еженом Віолле-ле-Дюком у середині 1800-х років.

    Після завершення етапу безпеки у 2021 році та робіт з очищення інтер’єру собору, реконструкція передбачає, зокрема, відновлення дерев’яної конструкції даху, склепінь і шпиля.

    Найсвіжіше

    Популярне