Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Щоб продовжували впливати на настрої в Росії: росопозиціонер закликав литовців повністю не відділятися від РПЦ

    Історик і віце-голова російської ліберальної Партії народної свободи ПАРНАС Андрєй Зубов, який відвідав литовську столицю Вільнюс цього тижня, нагадав, що таким статусом автономії, якого нині прагне Православна Церква в Литві, нині користуються Православні Церкви Латвії, Естонії та Молдови, коли зберігаються стосунки з московським патріархатом. Але Церква діє більше за принципом партнерства і «патріарх не може наказувати тут».

    “Єпископи автономної церкви, вони беруть участь у житті, соборах російської церкви. І дуже важливо, що вони будуть доносити ці ідеї, скажімо, антивоєнні, європейські ідеї до інших єпископів російської церкви. Але у внутрішньому житті, у призначенні кліриків, рукопокладенні нових єпископів вони абсолютно незалежні. Я думаю, що це правильний шлях”, – сказав журналістам російський опозиціонер у Вільнюсі, повідомляє Delfi.

    За словами Зубова, “хоча на відміну від Латвії чи Естонії, Православна Церква в Литві невелика (…), проте вона теж повинна мати той самий автономний статус”.

    “Дуже добре, що це буде саме автономний статус, щоб Церква продовжувала впливати на загальні настрої Росії. Це буде той маленький внесок, який Православна Церква в Литві зробить у справу розвороту Росії за німецьким сценарієм”.

    Частина литовського православного духовенства просить Константинопольського патріарха дозволити православним у Литві відновити своє канонічне підпорядкування Константинопольському Патріархату. Наразі вони підкоряються московському патріархату, очільник якого Кіріл відкрито підтримує війну Росії в Україні.

    У зв’язку з конфліктом зі священнослужителями, яких нині усунуто з посад, Віленська та Литовська єпархія звернулася до московського патріархату з проханням надати їй статусу самоврядної Церкви. Про результати переговорів представники церкви обіцяють повідомити найближчими днями.

    Зубов каже, що не підтримує позицію священників, що відкололися, називаючи це “заколотом”, тому що священники не підкорилися митрополиту Віленському та Литовському Іннокєнтію, хоча він чітко висловив свою позицію проти російської агресії в Україні, заперечивши тим самим позиції патріарха московського Кіріла.

    “Справа в тому, що церква має сенс відокремитися від єпископа, якщо єпископ єретик, якщо він вчить чогось противного духу християнському. Нічого подібного тут немає: єпископ не тільки не єретик, але він і в богослів’ї послідовник православ’я, Константинополь не має до нього жодних претензій. І в політичному плані він цілком адекватний, я сказав би, європейським цінностям людини”, – зазначив російський політик.

    Найсвіжіше

    Популярне