Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх: Запевняю нашого дорогого брата Патріарха Даниїла у постійній турботі про румуномовних вірних

    У вівторок, 26 липня 2022 року, Вселенський Патріарх Варфоломій очолив Божественну літургію у храмі святої Параскевії, яку патріархат передав румуномовній громаді Константинополя.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com, передає Духовний Фронт України.

    «Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Який удостоїв нас і цього року вшановувати покровительку міста Хаскьой, святу мученицю Параскеву, в одній із найменших громад Святої Архиєпархії Константинополя, але великої для її благочестя, за її відданість Церкві-Матері, за її прихильність до священних традицій нашої православної віри, а також за її любов до Церкви та її Агіазму», – сказав у своєму слові Вселенський Патріарх.

    Вселенський Патріарх особливо згадав про роль правителя Валахії Костянтина Бринковяну з Бринковень, в історії сучасній Румунії, який був нерозривно пов’язаний із громадою Хаскёй через його вирішальний внесок у відбудову цієї Святої Церкви св. Параскеви в 1692 році, про що свідчить напис, вмурований у церкві.

    «І його власне мучеництво та мученицька смерть його синів 15 серпня 1714 року тут, у Константинополі, викликало хвилювання у всього ромейства та призвело до надання їм честі святих місцевою Церквою Румунії, як засвідчено вишуканою їхньою іконою на лівій стороні стулчастого вівтаря цієї церкви. Це велике благочестя румунського народу до цього великого благодійника Нації і цієї Святої Церкви, поєднане з особливою шаною, якою свята Параскевія користується з боку православних вірних не тільки Константинополя…», – сказав патріарх Варфоломій.

    З цієї нагоди Вселенський Патріарх звернувся з «привітанням любові та шани до Патріарха Румунського Даниїла, вченого Предстоятеля, видатного професора і мудрого богослова, якого ми також шануємо, бажаючи йому довгих і благословенних років. Ми хочемо запевнити нашого дорогого брата і співслужителя в постійній опіці та турботі Святої Христової Церкви про румуномовних вірних тут».

    Тоді Вселенський Патріарх зазначив:

    «Оскільки наша Православна Церква складається з християн багатьох національностей і мов, а також звичаїв і традицій, однак це єдина свята, соборна і апостольська Церква, подібним чином усі православні, які живуть у цьому місті, римляни, Румуни, росіяни, українці, болгари, грузини, незалежно від їхнього етнічного походження, є паствою Святішої Константинопольської Архиєпархії, дітьми Вселенського Патріарха, єдиного суверенного Єпископа Константинополя».

    Завершуючи свою промову, Вселенський Патріарх також привітав Митрополита Тамаського та Орінського Ісаю.

    Найсвіжіше

    Популярне