П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Полтавська облрада не підтримала заборону УПЦ МП

    Полтавська обласна рада відмовилася підтримувати заборону церкви Московського патріархату в Україні. Відповідне звернення до органів центральної влади зібрало лише 20 голосів, серед яких тільки двоє обранців від «Слуги народу». Один з них — вже колишній, нині позафракційний.

    На сесії Полтавської облради 26 липня депутатам запропонували до розгляду Звернення до президента й Верховної Ради щодо заборони діяльності Української православної церкви московського патріархату на території України. Прийняти його не змогли, бо «за» проголосували тільки 20 обранців, повідомляє «Полтавщина».

    Ініціатором звернення виступив Ігор Процай з «Європейської Солідарності», який аргументував її необхідністю захисту національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності країни, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та припинення дестабілізації релігійного середовища.

    У тексті звернення вказано, що депутати обурені тим, що під час повномасштабної агресії Росії на території України діє широке представництво Російської православної церкви в Україні — УПЦ МП. До війни ця структура активно просувала ідею «братерства з Росією», а після з 24 лютого патріарх Кіріл (в миру Владімір Гундяєв), якому підпорядковується УПЦ, прямо благословив чергову фазу агресії Росії проти України. Наразі досі багато приходів продовжують зберігати підпорядкування Москві. Така ситуація прямо загрожує безпеці України.

    Документ з таким зверненням підтримали 20 з 63-х присутніх на засіданні членів Полтавської облради. 30 депутатів не проголосували взагалі, ще 12 — утрималися. Ще один проголосував проти — це директор ТОВ «Альфатекс» Микола Корецький з Кременчука.

    Найсвіжіше

    Популярне