Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Найдавніший у столиці: в Києво-Печерській лаврі покажуть “Дзвін Мазепи”

    Дзвін передали на постійне зберігання до заповідника за попередньою домовленістю з керівництвом Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

    Про це повідомляється на Facebook-сторінці Національного заповідника.

    340-річний дзвін – дар гетьмана Івана Мазепи до церкви Вознесіння Господнього Києво-Печерського дівочого монастиря. Він є найстарішим у Києві з неперелитих дзвонів. Про це свідчить напис на ньому, який сповіщає, що 1683 р. дзвін передав “Иван Стефанов сын Мазепа” на спомин своїх батьків.

    Оглянути пам’ятку зможуть усі охочі з 14:00 28 липня по 1 серпня 2022 року на Соборній площі Києво-Печерської лаври, біля північної стіни Великої лаврської дзвіниці. Після цього дзвін передадуть на реставрацію.

    Дзвін Мазепи висів у Вознесенському Печерському монастирі. Потім Петро І вирішив побудувати на тому місці арсенал. Після знесення дівочого монастиря дзвін передали до Києво-Печерської лаври. Якийсь час він знаходився на Годинниковій башті.

    У 1816 р. годинник з вежі зняли, а “Мазепин дзвін” перенесли на 3-й ярус Великої лаврської дзвіниці, де він знаходився до німецької окупації Києва. Наприкінці 1941 р. на нижній території Лаври відновили чоловічий монастир і дзвін віддали ченцям. Тривалий час він перебував на дзвіниці Ближніх печер.

    Найсвіжіше

    Популярне