П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Польщі екзарх-єпископ Михаїл обговорив провідну роль Вселенського патріархату в православ’ї

    Екзарх Вселенського патріарха в Києві єпископ Михаїл (Аніщенко) 20-21 липня зустрічався у Варшаві з представниками польського уряду.

    Під час зустрічі з віцеміністром культури та національної спадщини Польщі Ярославом Селліним єрарх обговорив провідну роль Вселенського Патріархату в православному світі – саме від Константинопольських патріархів автокефалію (незалежність) отримали Польська Автокефальна Православна Церква в 1924 році, Православна Церква Чехії та Словаччини в 1990 і в 2019 Православна Церква України.

    Також обговорили актуальні аспекти польсько-української співпраці у сфері культури та охорони національної спадщини.

    Єпископ Михаїл також зустрівся із заступником міністра національної оборони Польщі Марчіном Оцієпою. Під час розмови Екзарх розповів про суспільну картину в Україні та підкреслив, що українське суспільство цінує історично обумовлене бажання Польщі допомогти Україні.

    Міністр Оцієпа зауважив, що «завдяки українцям поляки змогли заново відкрити свою християнську спадщину». «Хоча ми належимо до різних Церков, нас об’єднує одна віра та спільні цінності», – додав він.

    Екзарх подякував обом міністрам Уряду Республіки Польща та всім полякам і польським громадянам за неоціненну підтримку, яку українці та Україна отримали під час війни. Він також висловив готовність підтримувати всі освітні, культурні та соціальні ініціативи.

    На зустрічах також був присутній президент Фундації Святої Марини Патрик Панасюк, експерт з Православної Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне