Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Житомирщині суд виніс вирок священнику УПЦ МП, який закликав місцевих покаятися та об`єднатися «з братнім російським народом»

    Настоятеля Різдвобогородицької церкви УПЦ в с. Ужачин Новоград-Волинського району судили за колабораціонізм.

    Вироком Новоград-Волинського міськрайонного суду від 5 липня 2022 року священника московського патріархату визнали винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України (Колабораційна діяльність) і призначив йому покарання у виді позбавлення права обіймати будь-які посади в правоохоронних органах, в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 13 років.

    Про це повідомляє Житомир.info.

    «Свідок ОСОБА_3 показав, що в середині березня 2022 року близько обіду зустрівся з ОСОБА_2 та ОСОБА_4 біля церкви в с. Ужачин Новоград-Волинського району Житомирської області та перебуваючи на відстані 10-15 м від ОСОБА_1 (настоятель церкви – ред.), який стояв із жінками в кількості приблизно 5 чоловік біля церкви, чув як ОСОБА_1 розповідав їм, що в Україні нині не війна, а спецоперація з метою звільнення України від нацистів і там де вже прийшов рускій мір люди живуть краще. Свідок ОСОБА_6 показала, що в один з днів середини березня 2022 року біля обіду ідучи понад церквою в с. Ужачин, підійшла до знайомого їй ОСОБА_2, який стояв на парковці біля церкви із ОСОБА_4 та ОСОБА_3, та чула як ОСОБА_1, будучи одягнутий в рясу та перебуваючи біля церкви, розповідав жінкам у кількості 5-7 осіб, що в Україні зараз не війна, а спецоперація з метою захисту України від бандерівців та нацистів та закликав не дивитись українські новини на телебаченні, а дивитись російські новини через Інтернет», – йдеться у матеріалах суду.

    Суд також взяв до уваги характеристику Стриївської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області, відповідно до якої настоятель церкви УПЦ МП «характеризується посередньо, скритний та має запальний характер, за повідомленням жителів громади, з початку військової агресії російської федерації проти України неодноразово висловлював свою проросійську позицію, яка полягала в тому, що президент російської федерації путін в.в. проводить спеціальну військову операцію спрямовану на захист російськомовного населення України та попередження вторгнення військ НАТО на територію російської федерації, а також закликав місцевих жителів покаятись та об`єднатись у цій боротьбі з братнім російським народом».

    Найсвіжіше

    Популярне