П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Громада в селі Луб’янка перейшла в ПЦУ, але московські пропагандисти не можуть в це повірити

    З початку повномасштабного російського нападу на Україну вже близько 500 парафій вийшли з підпорядкування Московському патріархату та послідували Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Загалом з початку надання Томосу таких парафій близько 1200. Деякі з них перейшовши у безпосереднє керівництво предстоятеля ПЦУ — митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    Про перехід парафії в селі Луб’янка Бучанського району Київської області стало відомо у кінці квітня 2022 року.  Як повідомила Духовному Фронту України староста села Луб’янка Ірина Миколаївна Петрушевська, за перехід парафії в ПЦУ проголосувало близько 400 вірян.

    Пані Ірина розповіла, що коли приїжджав новий священник ПЦУ, то також приїхали священники від УПЦ МП, які після переходу хотіли ще щось пред’явити парафіянам. Те що вони почали говорити — парафіянам не сподобалось і вони просто виставили священників УПЦ МП із церкви, а вірян ніхто не виштовхував.

    Зараз призначений священник ПЦУ Олександр Проника, відбуваються богослужіння громади. Юридично все згідно із законом, – каже пані Ірина.

    Староста села Луб’янка додає, що неправдивими є заяви УПЦ МП про «незаконну перереєстрацію і незаконного збору підписів».

    «Я там була присутня від влади, я свідок, нічого там такого не було. Все нормально. Тільки, коли батюшки УПЦ МП почали говорити, то людям не сподобалось і люди виставили батюшок із Церкви. І більше нікого не виставляли. А потім передавали документи. Все тихо, спокійно і мирно», — розповіла староста села пані Ірина.

    Зараз в селі проводяться всі богослужіння в храмі громади, яка приєдналась до Православної Церкви України. Їх очолює священник ПЦУ отець Олександр Проника. 

    Громада ПЦУ має всі документи на храм і голосування проведене згідно з чинним законодавством України. Тому звинувачення зі сторони УПЦ МП в «захопленні» і «незаконній реєстрації» в ПЦУ є наклепом і брехнею.

    Мета візиту духовенства УПЦ МП в село теж не зрозуміла, адже парафія зробила свій вибір на користь Української Церкви. Можливо хотіли вчинити конфлікт і відзняти його на камеру і їм це вдалось.

    Зараз богослужіння відмовляються відвідувати віряни, які залишились в УПЦ МП, хоч їх ніхто не виганяв.

    Храм в селі є пам’яткою архітектури і місцеві, кажуть не хочуть московії в селі.

    Після переходу парафія в селі Луб’янка почала жити звичним життям, запевнила староста села пані Ірина.

    Найсвіжіше

    Популярне