Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    “Сьогодні ми прийшли до Зарваниці молитися за перемогу України!” – глава УГКЦ

    У неділю, 17 липня, у Зарваниці відбулася проща УГКЦ. Через обмеження, викликані повітряними тривогами та воєнним станом в країні, більшість вірян долучилися до прощі онлайн. Віряни прийшли у цій молитовній прощі, паломництві молитися за перемогу України. За перемогу, яка буде звільненням нашої землі.

    Про це у своїй проповіді сказав глава Української греко-католицької Церкви Блаженнійший Святослав, який очолив Божественну Літургію під час паломництва, повідомляє “Духован велич Львова”.

    “Бог нас кличе до свободи. Україна стає епіцентром світових змін, глобальних змін. Не тільки у військовому, політичному плані, але змін світового порядку, перебудови усіх міжнародних інституцій. Змін в економіці, екуменічних стосунках. І це все сталося лише тому, що українці сказали: “Ми більше ніколи не будемо рабами”, бо ми хочемо бути вільними людьми. Часом чуємо як з нами торгуються: “може не аж так радикально вільними, може щось віддайте”. Але сьогодні ми чуємо у Євангелії, що Христос визволяє. Ми не можемо бути наполовину людьми і так само наполовину вільними. Бо свобода є закорінена у природі людини. Ми бачимо як кругом, де ворог може досягнути: він несе розруху і смерть. Він приходить на українську землю не щось принести, але забрати.

    Весь світ питається: “Чому так сталося?”, “Хтось спровокував?”. А ми сьогодні маємо на це відповідь у Євангелії. Так само, як присутність Христа є мукою для диявола, так і свобода України є мукою для тих, хто живе у рабстві. Вільна Україна є мукою, перш за все, для тих, хто бажає поневолити свій народ. Накласти на нього кайдани. Якщо буде вільною Україна, то мусять бути вільними і інші народи колишнього радянського союзу.

    Стоїть відкрите питання до кожного з нас: “Скільки ми готові пожертвувати за нашу свободу?”. До нас завітав з дуже важливим візитом на Синод Архієпископ Вільнюся, який є президентом Ради єпископату Європи. Він пригадав нам про один напис, який вигравірували на одному поминальному дзвоні, який мав поминати жертв комуністичних репресій у Литві. І там були слова: “Бути вільним не гідний той, хто за свободу не готовий боротися. Ми сьогодні тут у Зарваниці просимо, щоби той дар свободи, який ми отримали, але найважливіша свобода – це є дар Духа Святого, щоб ми як віруючі християни могли його зберегти. Тоді у нас буде здатність вистояти проти злого, відбудувати Україну, зробити її краєм повним життя. Ми про це сьогодні хочемо молитися.

    Сьогодні ми прийшли у цій молитовній прощі, паломництві молитися за перемогу України. За перемогу, яка буде звільненням нашої землі. Звільненням кожної людини від влади, посідання злого духа. Просимо сьогодні: Мати Божа, Ти бачиш як сьогодні плаче наш народ, бачиш, що ми цілком по-іншому відносимося до визволяючого нашого Бога, аніж колись гадаринські мешканці. Ми жертвуємо усім, щоб наш народ більше ніколи не потрапив у рабство. Зарваницька Богородице, принеси Твоєму Синові сльози, біль страждання України, але водночас принеси наші мрії і надію. І нехай нам станеться за віковічним задумом Бога про свобідну Україну! Амінь!”

    Найсвіжіше

    Популярне