Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія цілеспрямовано знищує об’єкти культурної спадщини – Україна в ООН

    Росіяни обстрілами цілеспрямовано знищують об’єкти культурної спадщини по всій Україні – від Луганщини до Львівщини.

    Про це заявила заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва під час неформальної зустрічі в Раді Безпеки ООН, – пише Укрінформ.

    «Уся культурна спадщина всієї країни, як матеріальна, так і нематеріальна, нині зазнає нападів і має бути захищена для всього людства», – сказала вона.

    З 453 пошкоджених чи зруйнованих об’єктів культури, перевірених співробітниками міністерства, 128 мають статус пам’яток, 147 є культовими спорудами, 33 – музеї та заповідники, 59 – культурні центри, театри та кінотеатри, 40 – бібліотеки.

    Зруйновано або пошкоджено 136 споруд, що належать християнським громадам, чотири – мусульманським, шість – юдейським.

    Чуєва нагадала, що деякі напади Росії були спрямовані безпосередньо на знищення об’єктів культури, зокрема музею Григорія Сковороди в Харківській області та краєзнавчого музею в Іванкові на Київщині.

    Пошкодження та руйнування, вчинені внаслідок ракетних ударів, бомбардувань і артилерійських обстрілів, зафіксовані в 15 областях, що охоплюють усю територію України – від Луганської та Донецької областей до Львівщини.

    Деякі музейні колекції, як, наприклад, у Маріуполі та Мелітополі, були викрадені й вивезені загарбниками, додала заступниця міністра.

    Найсвіжіше

    Популярне