П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    На Волині депутати міськради закликали президента заборонити УПЦ МП

    У четвер, 15 липня, на сесії Нововолинської міської ради депутати звернулися до президента України та голови Верховної ради з вимогою припинити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні.

    Відповідне звернення депутати міської ради підтримали одноголосно.

    Видання “БУГ” оприлюднило текст звернення:

    “Для російської федерації, яка здійснює воєнну агресію проти України, Українська православна церква московського Патріархату (УПЦ МП), як частина російської православної церкви (РПЦ), практично є останнім форпостом з підтримки держави – агресора. Діяльність Української православної церкви (Московського патріархату) (далі – УПЦ МП) носить відвертий антидержавницький та антиукраїнський характер. Будучи структурним підрозділом Російської православної церкви, яка відома своїми давніми стосунками з російськими спецслужбами, ця релігійна організація послідовно провадить розкольницьку політику на релігійному ґрунті, штучно створюючи передумови для релігійного протистояння в українському суспільстві та невпинно розповідаючи всім навкруги про жахливу міжрелігійну ситуацію в Україні.

    росія цинічно використовує УПЦ ПМ і її вірян та священнослужителів (які часто самі цього до кінця не усвідомлюють) як майданчик для пропагування ідей і наративів «руского міра».

    Перед вторгненням в Україну путін заявив, що УПЦ МП в Україні «утискають» і цим аргументував необхідність «навести лад в Україні».

    Православна церква в росії не є церквою як такою, це певний департамент у справах релігій російської держави, а позиція РПЦ, та персонально патріарха кіріла у війні росії проти України є максимально людиноненависницькою. Від рук російських терористів, благословенних кірілом, гинуть наші сини і чоловіки, мирні люди, серед яких діти і жінки.

    Визнаючи це, дві волинські єпархії звернулися до патріарха РПЦ кіріла з вимогою надати автономію УПЦ МП. Майже дві сотні священників УПЦ МП на Волині поставили свої підписи під зверненням з вимогою засудити дії кіріла силою міжнародного церковного трибуналу. Однак керівництво УПЦ МП й досі продовжує зберігати підпорядкування центру в москві, що прямо загрожує національній безпеці України.

    Враховуючи наведені факти та обставини, ми, депутати Нововолиської міської ради, звертаємося до:

    • Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України з вимогою прийняти та підписати Закон, про заборону діяльності УПЦ МП в Україні;
    • начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка з вимогою негайно скасувати в установленому законодавством порядку Статути та державну реєстрацію релігійних громад УПЦ МП на території Волинської області;
    • до представників УПЦ МП, які знаходяться на території Нововолинської громади, з вимогою об’єднатися з Православною Церквою України до Дня Незалежності України, 24 серпня 2022 року”.

    Найсвіжіше

    Популярне