П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Треба відновлювати єдність українського православ’я, яка була зруйнована Москвою — священник про зустріч ПЦУ та УПЦ МП

    Зараз обом церквам важливо проговорювати питання, які виникають, і позбуватися стереотипів. Так в ефірі Громадського радіо сказав священник ПЦУ Георгій Коваленко, коментуючи зустріч духовенства ПЦУ та УПЦ МП у стінах Софії Київської. .

    За його словами, відбувався діалог між священниками ПЦУ і УПЦ, ходили розмови, що треба зустрітися, треба поговорити. І по ходу цього діалогу люди, які брали в ньому участь, почали шукати місце. Була запропонована Софія Київська — це національний заповідник. Фактично ця неформальна зустріч, яку ініціювало духовенство, виросла в дещо більше і публічне.

    “Хоча, наголошую, ця зустріч не є офіційним діалогом. Це зустріч священників однієї та іншої церков, які бажають цього діалогу, і на своєму рівні його вже розпочали. І закликають, до речі, ієрархів, не затягувати, і до дня Хрещення Київської Русі-України (28 липня — прим. ред.), який цьогоріч вперше відзначається як свято Державності України, провести офіційні перемовини, хоча б розпочати цей офіційний діалог.

    Як уточнив Коваленко, був 21 священник. Намагалися, щоб було більш-менш паритетно з кожної зі сторін.

    “Говорили про те, що нас об’єднує: бажання єдності у Христі, бажання захищати країну і засудження агресора, тої ганебної участі, яку московський патріархат бере у війні, прагнення до діалогу і християнських відносин. Це дійсно була щира, неформальна, відверта розмова. Ми домовилися, що маємо зустрічатися регулярно, будемо намагатися раз на місяць, каже Коваленко

    Важливо, щоб цей процес розпочався, щоб сигнал суспільству був поданий, і щоби церкви відмовлялися від мови ворожнечі, і все більше і частіше разом молилися, разом служили Богові і людям.

    “Я розумію, що на рівні офіційних делегацій і офіційного діалогу, це набагато складніше, ніж на горизонтальному рівні, але, з іншого боку, є на що спиратися: на певне бажання в середовищі духовенства, і на запит українського суспільства. Знаєте, коли священники з УПЦ підписали цей лист, всі казали, що нічого не буде, ніхто уваги не зверне, і їх всіх покарають. Як бачите, нікого не покарали. Більш того, відбувся цілий собор УПЦ, який задекларував своє бажання, намагання повного розриву з Москвою. Вони проходять свій шлях. Але розрив з Москвою — частина процесу, треба відновлювати зв’язки з Вселенським православ’ям, треба відновлювати єдність українського православ’я, яка зруйнована Москвою. Але в це розділення вклалися і ми, українці.  Тож зараз важливо проговорювати питання, які виникають, долати упередження і позбуватися стереотипів, – резюмував Георгій Коваленко.

    Найсвіжіше

    Популярне