Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    На Львівщині відбудують старовинну дерев’яну церкву святого Михаїла

    У селі Підгірці на Львівщині відбудують втрачену у пожежі дерев’яну церкву святого Михаїла. Пам’ятка національного значення XVIII ст. згоріла у 2006 році, від неї залишився лише фундамент. У новому приміщенні створять Музей давніх ікон.

    Про це повідомляє ZAXID.NET.

    «Відбудуємо цю унікальну дерев’яну церкву, а також її дзвіницю та кам’яні брами. Впродовж віків ця церква була осередком духовного та культурного життя Підгірців. Це величезна втрата для всього Підгорецького архітектурного ансамблю. Забути про неї та залишити у минулому – неприпустимо», – повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

    У вівторок, 12 липня, у Львові підписали меморандум між Львівською галереєю мистецтв імені Возницького, Львівською політехнікою, Заболотцівською ОТГ, релігійною організацією «Релігійна громада Львівської єпархії Української православної церкви» парафії Архистратига Михаїла у селі Підгірці та громадською організацією «Підгірці-Шолом».

    Керівниця управління архітектури ЛОВА Олена Василько зазначила, що підписання меморандуму це перший крок. Пошук джерел фінансування на відбудову розпочнуть вже у післявоєнні часи. Усі зацікавлені сторони будуть розраховувати на грантові європейські проекти, за підтримки обласного чи державного бюджету.

    «Є збережені всі обміри церкви, під час студентської практики вона була повністю оцифрована і відміряна. Тому вона буде відтворена точно такою самою, як була колись», – наголосила Олена Василько.

    Максим Козицький зазначив, що у відбудованій церкві створять новий культурний простір, сучасний Музей давніх ікон. А збережені елементи знищеної вогнем церкви стануть експонатами цього музею. Окрім церкви, відбудують також дерев’яну дзвіницю початку ХІХ ст. та кам’яні брами початку ХХ століття. Територію навколо храму впорядкують, включно з цвинтарем ХVІІІ-ХІХ ст.

    Додамо, що село Підгірці, тепер вже Золочівського району Львівщини, – популярне туристичне місце. Там розташований один з найгарніших і найбільших замків області – Підгорецький. Напроти нього є костел святого Йосифа, нині церква УГКЦ, яку реставрують. А також городище X-XIII ст., на якому створили Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ».

    Найсвіжіше

    Популярне