Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Папа сподівається на поновлення угоди з Китаєм про призначення єпископів

    Папа Франциск стверджує, що Тимчасова Угода між Святим Престолом та Китайською Народною Республікою діє та сподівається, що в жовтні її вдасться поновити. Це було однією із тем півторагодинної розмови Святішого Отця з кореспондентом Reuters Філіпом Пуллеллою, що відбулася 2 липня, передає Католицький оглядач.

    Потрібно нагадати, що завдяки Тимчасовій Угоді, підписаній 2018 року, текст якої залишається конфіденційним, була зцілена ситуація в Католицькій Церкві Китаю, повернувши до повного сопричастя з Єпископом Риму тих китайських єпископів, які були висвячені без папського мандату. Угодою передбачено спільну процедуру на шляху призначення єпископів, залишаючи останнє слово за Папою.

    Із тексту, опублікованого Reuters, можна зрозуміти, що Папа Франциск підтримує угоду та висловив цінування праці, яку в цьому виконує Державний Секретар: «Тим, хто сприяє поступові цієї угоди, є кардинал Паролін, який є найкращим дипломатом Святого Престолу, мужем високого дипломатичного рівня. Він знає, в якому напрямку рухатися, він є людиною діалогу та веде діалог з китайською владою. Думаю, що комісія, яку він очолює, зробила все для того, щоби рухатися вперед та знайти вихід, і вона його знайшла».

    Франциск визнає, що призначення єпископів у Китаї відбувається повільно, але вже є результати. «Все рухається повільно, як я кажу, “по-китайськи”, бо китайці мають таке відчуття часу, що ніхто їх не квапить», – зазначає він, додаючи, що є проблеми також і в китайської сторони, оскільки багато питань залежать від місцевої влади, стосунки з Церквою в регіонах залежать від неї. «Але угода працює і сподіваються, що в жовтні вдасться її поновити», – сказав Папа.

    Найсвіжіше

    Популярне