П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На Прикарпатті у Манявському скиті відбулася всеукраїнська проща (відео)

    На Прикарпатті у Манявському скиті відбулася всеукраїнська проща. Помолитися до монастиря прибули сотні паломників, повідомляє Суспільне.

    Роман Грищук приїхав на прощу з Чернівців разом із друзями. Каже, що Манявський скит відвідував неодноразово. У попередні роки – організованою ходою зі Снятина.

    Він розповідає: “З Чернівців приїхали з друзями на паломництво сюди, на храмове свято, оскільки тут — велика святиня, як наш український Афон. У такий непростий час, в період війни, ми повинні робити все, що від нас залежить, але водночас молитися, вірити. Мій батько — видавець духовної літератури. За період війни дуже у людей виросли запити на духовну літературу, на молитовники, на псалтирі. Тобто, коли приходить біда, людині десь властиво частіше згадувати про Бога”.

    Під час прощі прикарпатські бійці та волонтери “Правого сектора” збирали гроші на авто та амуніцію для своїх побратимів. За словами воїна й волонтера Діда Марка, військовослужбовці віддавна співпрацюють із монахами Манявського скита і часто відвідують служіння.

    Волонтер каже: “Я — у “Правому секторі” з 2014 року. Возив допомогу на Схід, трохи й служив. А зараз мене залишили тут, як старшого за віком, бо я маю вільний перехід за кордон. Буквально вчора вночі пригнали авто. Вже вісім поїздок, кожного разу приганяємо машини і забиваємо їх амуніцією. Ми працюємо для батальйону “Правого сектору”. Всі, хто молодший, — там. Ми постійно тут на свято Івана. Ми — і на прощу, і збираємо гроші”.

    Митрополит Івано-Франківський і Галицький ПЦУ Іоасаф розповідає, що зараз основна молитва церкви – за українське військо: “Щоби Господь допоміг нашій Україні вистояти у тій нелегкій і нерівній боротьбі і вберегти нашу Вітчизну, кожного з нас. Я переконаний, що ми переможемо, бо з нами Бог. Немає сьогодні жодної громади ПЦУ на Прикарпатті, яка б не допомагала війську. Возимо на фронт не тільки продукти, а й одежу, бронежилети медикаменти”.

    Зі слів митрополита, на Прикарпатті ще залишилося декілька парафій Московського патріархату. Однак це — переважно ті церковні громади, які перебувають у приватних приміщеннях.

    “Я їх не розумію, ви знаєте. Тому що вони ж — не сліпі, не глухі… Зараз в Україні вороги руйнують храми, вбивають священників, вбивають невинних. Ну як патріарх московський це благословляє? Кожну проповідь він благословляє російські війська вбивати нас з вами. Вони служать Богу війни, а не життя”, — каже митрополит Іосаф.

    Митрополит сподівається на те, що до ПЦУ переходитиме більше парафій. Найближчим часом, за його словами, очікує на таке рішення від парафії з Рогатинської громади, де люди зібрали підписи за перехід до помісної церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне