Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Для російських солдатів усі католицькі священики є шпигунами Ватикану – єпископ РКЦ

    На тимчасово окупованих територіях не залишилося жодного римо-католицького священика, бо їхньому життю загрожувала смертельна небезпека.

    Про це в інтерв’ю сайту Львівської архідієцезії розповів єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні Ян Собіло, повідомляє РІСУ.

    “Після 2014 року наші священики служили навіть в Донецьку і Луганську, але ситуація постійно погіршувалася. А тепер вже не було варіантів: я не дозволив залишитися навіть тим, які про це просили, зрештою, просили всі”, – сказав єрарх.

    “Рускі солдати розцінюють католицьких священиків, як шпигунів Ватикану, як це робили свого часу НКВДисти, тож їхня доля була би однозначною. Також я не дозволив залишитися нашим черницям. Зґвалтування, катування – це наслідки теперішньої війни і я наполягаю, щоб сестри не поспішали повертатися, поки не закінчиться війна”, – додав він.

    Єпископ розповів, що зараз священики, які виїхали з окупованих територій, намаються знайти зв’язок зі своїми вірянами.

    “У наших храмах у Бердянську та Мелітополі тимчасово служать зараз брати греко-католики, які залишилися. У Маріуполі служіння неможливе, навіть монастир паулінів був зайнятий. Щоправда тепер його повернули назад. Зараз шукаємо там наших людей. Є навіть священики, які готові туди поїхати ризикуючи життям, якщо буде кому служити. Наша Церква відважно свідчить свою турботу про вірян і ті священики, які не можуть повернутися у свої парафії, шукають парафіян, які не змогли виїхати і передають їм кошти на хліб і ліки, тримають зв’язок і дбають про них, як можуть”, – заначив єпископ Ян Собіло.

    Найсвіжіше

    Популярне