Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій: «Тільки любов’ю та єдністю ми зможемо вижити»

    Вселенський патріарх Варфоломій звершив у четвер, 30 червня урочисту літургію в парафії на честь дванадцяти святих Апостолів в Стамбулі.

    Про це повідомляє orthodoxia.info.

    У своєму слові Святіший патріарх Варфоломій зазначив, що це свято «нагадує нам і навчає насамперед тому значенню, яке Господь надав простим, скромним, безкорисливим і неписьменним рибалкам, і тій довірі, якою Він їх оточив, довіривши їм проповідь Євангелія аж до кінця світу, і по-друге, довіру і відданість учнів учителеві, завдяки якій вони залишили все, пішли за ним і перетерпіли все, навіть мученицьку смерть, щоб залишитися вірними йому».

    Водночас він зазначив, що «апостоли під час виконання своєї праці страждали, були побиті камінням, розіп’яті, проливали свою кров за Христа, поливаючи нею тоді новопосаджене дерево Церкви.

    «Кожен із них зазнав власної мученицької смерті через усілякі страждання. Але всі вони залишилися вірними до смерті і прийшли на жертву, витерпівши все, і справді заклали настільки міцні основи нашої церкви та віри, що в той час, як інші інституції в ході історії зникли з лиця землі, божественно встановлена ​​організація Церкви залишається, живе, діє і дає благодать і спасіння спраглій людині, і ми всі маємо певність, що навіть пекельні ворота не подолають її».

    Патріарх Варфоломій закликав не судити про те, що стосується Церкви тільки через призму світу і людської логіки й обмеженого розуму.

    «Поза нами, над нами і незалежно від нас є правдивий Бог Творець і Промислитель усього, Якого проповідували Апостоли і за Якого прийняли мученицьку смерть. Тож із вдячністю до них святкуймо сьогодні їхню святу пам’ять скрізь у нашому місті, а особливо в цій громаді, навколо якої церква є єдиною, присвяченою Святим Апостолам. Наслідуймо їхній приклад, від імені якого апостол Павло сказав нам сьогодні:”Благословлятимемо, будучи зганьблені, терпіть, будучи гнані, і моліться, будучи знехтуваними”. Ось найвищий приклад непохитності та християнської терпимості».

    Святіший Владика навіть підкреслив, що тільки з «любов’ю, єдністю та єдністю ми зможемо вистояти і далі залишатися твердими і непохитними в місті Костянтина, де історія і Господь історії призначили нас спадкоємцями і продовжувачами безцінних скарбів і традицій нашої віри і нашого народу».

    Патріарх подякував митрополиту Калліополя і Мадітосу Стефану «за чудову роботу, яку він здійснює на парафії з абсолютним послухом і зразковою вірністю голосу і настановам Матері-Церкви».

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій звернувся до українців: ми з вами, щоб разом молитися і прохати Бога припинити несправедливу війну в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне