Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині священник ПЦУ власноруч розписує і оздоблює храм

    У Хмільнику, що на Вінниччині, священник Православної Церкви України Іван Пукас сам розписує і оздоблює різьбленими виробами храм святих апостолів Петра та Павла. Будівлю церкви спроєктував 2014 року та самостійно почав будівництво.

    Іван Пукас – протоєрей благочинний Вінницько-Тульчинської єпархії Хмільницького району. На його рахунку уже дев’ять спроєктованих та зведених храмів. Робить це в перервах між службами, передає “Суспільне.Вінниця”.

    Священник також консультує громади, що робити тим, хто вирішив перейти до ПЦУ. При цьому ні художньої, ні юридичної освіти немає.

    Храм в Хмільнику Іван Пукас розписує під куполом на висоті майже 10 метрів. Колись, каже, було страшно. Але тепер маневрує на риштуванні щоразу, як потрібно вмочити пензля у фарбу: однією рукою тримається за поручні, іншою наносить візерунок.

    “До всього людина привчається, на Божу милість сподіваюся. Господь – Покрова моя, Спаситель мій, кого буду боятися. Треба знати, що він поруч!”, – говорить Іван Пукас.

    Розписує храм священник сам. За його словами це допомагає зекономити гроші та дотриматися одного стилю.

    “Аби уже один почерк пішов. Якщо долучу ще когось, буде збій, — каже Іван Пукас. — Художник, коли дивиться на стіну, вже бачить, що хоче намалювати. Одну з ікон малював 6 днів. Потім орнамент, обрамлення — ще день”.

    Світлина: Суспільне Вінниця

    Храм, яким займається зараз, Іван Пукас розмальовує близько півтора року. Практично закінчив вівтарну частину. Оздоблює будівлю різьбою. Над однією з колон працює місяць: склеює три дошки і різьбить.

    “Бачимо раз лінія — це верхня дошка, дві по боках. Потім я вибираю середину. Зверху наношу орнамент і тоді процес різьби. Складність в тому, що має напів круг. Рівну, як ворота, легше різьбити. А тут потрібно відчувати обʼєм. Такі речі роблять довше”, — пояснює Іван Пукас.

    Наразі іконостас прикрашений друкованими літографіями. Згодом — триярусний буде оздоблений трьома десятками ікон. У вівтарі намальовані уже більшість із них.

    Оздоблювати храм також допомагають прихожани. За словами дзвонаря Івана, священник захопив їх своєю творчістю. Сам вишив сорочку з жовто-блакитними та червоно-чорними прапорами.

    “Маємо все українське підтримати. Тому що все починається з любові”, — каже Іван.

    Найсвіжіше

    Популярне