Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Бургомістр Берліна пів години спілкувалась через відеозв’язок з фальшивим Віталієм Кличком

    Бургомістерка Берліну Франциска Ґіффай провела зустріч із «фальшивим мером Києва». Зустріч із нібито Віталієм Кличком організували за запитом «української сторони», але за пів години розмови у німецьких посадовців з’явилися підозри щодо особи мера. Тепер інцидент розслідують правоохоронці.
    Про це повідомляє Der Tagesspiegel.

    Канцелярія Сенату Берліну оголосила про онлайн-зустріч Франциски Ґіффай з Віталієм Кличком о другій половині дня 24 червня. Зустріч мала початися о 17 годині, але вже о 18:45 канцелярія оголосила, що розмову перервали.

    «Хід розмови і постановка теми викликали недовіру берлінської сторони. Розмова була передчасно перервана», — повідомили там.

    У посадовців виникла підозра, що вони розмовляють не з Віталієм Кличком, хоча людина на екрані була схожа на нього. За даними видання, спершу «мер» розпитував про ситуацію у Берліні та ситуацію з українськими біженцями. А потім посипалися підозрілі питання: чи міг Берлін допомогти українським чоловікам покинути місто, щоб відправитися на війну, чи будуть українські біженці отримувати соціальні виплати обманним шляхом тощо.

    Окрім того, за словами бургомістерки, на початку розмови німецьких посадовців запитали, чи може розмова відбуватися російською мовою та через перекладача, оскільки там були й інші ненімецькомовні співробітники, які повинні розуміти, про що йдеться.

    Німецькі посадовці отримали підтвердження від українського посла Андрія Мельника, що на зустрічі був несправжній Віталій Кличко. У канцелярії зазначають, що відеоконференція, схоже, була з реальною людиною, що використовувала діпфейк. Наразі цей інцидент розслідують правоохоронці.

    «На жаль, це частина реальності, що війна ведеться всіма засобами, зокрема онлайн, щоб підірвати довіру цифровими методами та дискредитувати партнерів та союзників України», — зазначила бургомістерка.

    Вже після цього справжній мер Києва відреагував на інцидент. У коментарі Bild він розповів що хтось прикидався ним також у розмові з мером Мадриду.

    Кличко зазначив, що незабаром сподівається поговорити з Ґіффай телефоном через офіційні канали. «Мені також не потрібен перекладач…», — сказав він.

    Найсвіжіше

    Популярне