Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа Римський запропонував розширювати пастирські угоди із православними

    У четвер, 23 червня, Папа Римський Франциск прийняв на приватній аудієнції у Ватикані членів Комісії з богословського діалогу між Католицькою Церквою та східними православними Церквами, у планах яких – завершення важливого дослідження про Св. Таїнства. За словами Папи, цей документ «може ознаменувати собою новий крок до повної єдності».

    У своїй промові понтифік міркував про три виміри екуменізму: по-перше, він заснований на спільному для Церков хрещенні: саме завдяки цьому обряду ми можемо стверджувати разом з апостолом Павлом: «Усі ми одним Духом хрестилися в одне тіло» (1 Кор 12, 13). Перебувати в одному тілі, визнаючи це основне Таїнство, необхідно, щоб сповідувати разом з апостолом «одного Господа, одну віру, одне хрещення» (див. Еф 4,5), повідомляє Vatican News.

    По-друге, зазначив Папа, «екуменізм завжди має пастирський характер». З деякими Східними православними Церквами вже підписано пастирські угоди, які дозволяють віруючим «брати участь у засобах благодаті» (Unitatis redintegratio, 8), зокрема, «за певних обставин дозволяють віруючим приймати Таїнства Покаяння, Євхаристії та єлепомазання хворих в інших громадах», а також встановлюють правила для змішаних шлюбів

    «Все це стало можливим завдяки погляду на конкретну ситуацію членів Народу Божого та на їхнє благо, яке перевершує ідеї та історичні відмінності: важливо, щоб ніхто не залишився без засобів благодаті. Тепер, ґрунтуючись на богословському консенсусі, зазначеному вашою комісією, варто розширити та помножити такі пастирські угоди, особливо в умовах, коли наші віруючі перебувають у меншості чи діаспорі», – зазначив Папа Римський.

    Третім практичним аспектом екуменізму, за словами Папи Франциска, є місцеві реалії. Багато вірян, які живуть на Близькому Сході або мігрували на Захід, вже практикують екуменізм у повсякденному житті своїх сімей, на роботі, серед знайомих. «Нерідко вони разом переживають екуменізм страждання, спільно свідчуючи про ім’я Христове, іноді навіть ціною життя». Тому богословський екуменізм, наголосив Папа, «має розмірковувати не лише про догматичні розбіжності, що виникли в минулому, а й про сучасний досвід наших віруючих»: доктринальний діалог може бути теологічно адаптований «до діалогу життя, що розвивається у місцевих, повсякденних стосунках наших Церков, що складають справжній богословський простір».

    У зв’язку з цим Папа Франциск привітав ініціативи академічних візитів молодих священників та ченців з різних Церков: шлях зближення проходить через братські зустрічі, вміння слухати та ділитися один з одним, йти разом, долаючи виклики; потрібно, щоб «діалог про доктрину проходив разом із діалогом життя».

    Наприкінці зустрічі Святіший Отець подякував членам Комісії з богословського діалогу за візит, довірив їхню працю заступництву Божої Матері і разом з гостями підніс давню молитву: «Під Твою милість прибігаємо, Богородице Діво».

    Найсвіжіше

    Популярне