Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній звернувся до прем’єр-міністра з проханням передати ПЦУ один з храмів Києво-Печерської лаври

    Протягом багатьох років православні вірні та українське суспільство ставлять питання про те, чому одна з провідних духовних та історичних святинь українського народу монопольно використовується Московським Патріархатом. Особливо актуальним це питання є в час великої агресії Росії.

    Про це йдеться в листі предстоятеля Православної Церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на виконання рішення Священного Синоду.

    “Нам достеменно відомо, що навіть серед ченців монастиря Московського Патріархату є ті, хто виступають проти подальшого перебування Лаври у зв’язку з РПЦ, бажають розбудовувати не “русскій мір”, а відновлювати давні українські традиції лаврського життя в родині Православної Церкви України. За ці роки, особливо від 2014 року, від початку війни Росії проти України, Лавру полишили багато парафіян, які хотіли би мати з нею духовний зв’язок, але не могли надалі терпіти поширення в ній російської неоімперської ідеології”, – говориться в листі предстоятеля.

    Митрополит Епіфаній нагадав, що Священний Синод ПЦУ вирішив утворити релігійну організацію “Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви (Православної Церкви України)” і призначив Священноархімандритом (керівником) Лаври, згідно до давньої історичної традиції, митрополита Київського та всієї України.

    “За дорученням Синоду та як очільник Лаври звертаюся до Вас, Денисе Анатолійовичу, та до Кабінету міністрів України з проханням:
    1. Невідкладно вирішити питання про надання одного з храмів на території Верхньої Лаври, які фактично не використовуються для постійних богослужінь (Благовіщенського храму в колишніх Митрополичих палатах, храму Всіх Святих над Економічною брамою чи іншого в межах Верхньої Лаври) – для звершення регулярних богослужінь Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври ПЦУ. Монополія монастиря Московського Патріархату на богослужіння в Лаврі категорично не сприймається більшістю православних в Україні та українським суспільством.
    2. Знайти можливість для надання приміщень на території Верхньої Лаври для монастирського життя та діяльності.
    Для вирішення цих питань прошу дати доручення компетентним державним інституціям невідкладно, із залученням уповноважених від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври ПЦУ осіб, провести вивчення стану справ для подання узгоджених рекомендацій”, – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне