Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Чекали 120 днів і 30 років. Україна офіційно стала кандидатом у члени ЄС

    Європейська рада надала Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Це рішення одноголосно підтримали всі лідери ЄС під час саміту у Брюсселі 23 червня.

    “Європейська рада щойно прийняла рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата в члени ЄС. Історичний момент. Сьогоднішній день знаменує собою вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Мої вітання президенту України Володимиру Зеленському та президенту Молдови Майї Санду, а також народам України та Молдови”, – зазначив президент Європейської ради Шарль Мішель.

    Крім того, лідери ЄС визнали європейську перспективу Грузії та готові надати статус кандидата, як тільки будуть вирішені пріоритетні питання.

    “Вітаю грузинський народ. Історичний момент у відносинах між ЄС та Грузією: майбутнє Грузії пов’язане з ЄС”, – додав Мішель.

    “Сьогодні добрий день для Європи. Привітання президентам України, Молдови та прем’єр-міністру Грузії. Ваші країни є частиною нашої європейської родини. І сьогоднішнє історичне рішення лідерів підтверджує це”, – зазначила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та опублікувала фото сьогоднішнього засідання.

    На новину відреагував президент Володимир Зеленський.

    “Щойно отримали кандидатство, це перемога. Чекали 120 днів і 30 років, а потім переможемо ворога і будемо відпочивати. А, може, для початку відбудуємо Україну, потім вже відпочинемо. А, може, навіть переможемо, відбудуємо, вступимо в ЄС і потім будемо відпочивати. А може і не будемо відпочивати. Хоча ні, діти образяться. Але точно переможемо”, – зазначив він.

    Президент висловив подяку головам Європейської комісії, Європейської ради, а також лідерам країн-учасниць ЄС.

    Тим часом, ще до рішення Євроради біля будівлі Європарламенту в Страсбурзі підняли український прапор.

    Що дасть Україні кандидатство у ЄС

    Як раніше заявляли європейські та українські політики, кандидатство є символом підтримки України на фоні війни із РФ. Це також закріпить європейське майбутнє країни та прискорить проведення реформ, повідомляє РБК-Україна.

    Глава Кабміну Денис Шмигаль навів низку можливостей, які відкриються з отриманням статусу. Так, Україна отримає право брати участь в багатьох нових ініціативах ЄС та отримає доступ до фінансової допомоги для країн, які готуються до вступу до Євросоюзу. Кандидатство підвищить привабливість для інвесторів та захищеність ведення бізнесу.

    Окрім цього, прем’єр підкреслив, що виділення коштів для повоєнного відновлення України ЄС розглядатиме як внесок у добробут потенційного члена Євросоюзу, а не третьої країни.

    Найсвіжіше

    Популярне