П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Україні можуть надати статус кандидата ЄС вже у найближчі дні — ЗМІ

    У проєкті висновків саміту Європейської Ради, який пройде 23−24 червня у Брюсселі, прописано рішення надати Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС, повідомляє Euractiv, передає НВ.

    Згідно з проєктом висновків саміту, який опинився у розпорядженні видання, такий статус також отримає Молдова, а Грузії поки відмовлять.

    «Європейська Рада визнає європейську перспективу України, Республіки Молдова та Грузії. Майбутнє цих країн та громадян знаходиться у Європейському Союзі. Європейська Рада Європи ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова», – йдеться у проеєкті.

    У підготовлених висновках пропонується, щоб Єврокомісія звітувала перед Єврорадою щодо виконання країнами умов членства в ЄС.

    “Рада ухвалить рішення про подальші кроки, як тільки всі ці умови будуть повністю виконані”, – наголошується в проекті.

    Щодо Грузії вказано, що Європейська Рада готова надати їй статус країни-кандидата після того, як «будуть враховані пріоритети, зазначені у висновку Комісії за заявкою Грузії на членство».

    «Просування кожної країни до Європейського Союзу залежатиме від її власних заслуг відповідно до Копенгагенських критеріїв, включаючи здатність ЄС приймати нових членів», — йдеться у проєкті висновків.

    Очікується, що лідери ЄС ухвалять ці рішення у перший день роботи саміту, тобто 23 червня, оскільки це питання стоїть у проєкті висновків першим. Саміт розпочнеться о 16:00 за київським часом.

    21 червня видання Bloomberg повідомило, що Усі 27 держав – членів Європейського Союзу домовилися про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

    Нагадаємо, ЄС також готує санкції щодо російського золота. Також дорадчий орган Євросоюзу підтримав надання Україні статусу кандидата.

    Найсвіжіше

    Популярне