П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Ми повинні постити не показово, а щоб піст був внутрішнім і таємним – єпископ Варсонофій

    20 червня розпочався Апостольський піст, або як в народі говорять «Петрівка». Початок цього часу говіння завжди припадає на перший після Троїцького тижня понеділок. Загалом це не дуже суворий піст і присвячений він двом первоверховним апостолам: Петру і Павлу, пам’ять яких звершується 12 липня – саме тоді й завершується Петрівка.

    Про це говорить в Архіпастирському слові єпископ Ужгородський і Закарпатський Православної Церкви України Варсонофій на початок Петрового (Апостольського) посту, повідомляє пресслудба єпрархії.

    Роль святих апостолів Петра і Павла в православ’ї дуже важлива, а тому і Петрів піст вважається одним з обов’язкових до виконання для істинно віруючого. Загальна тривалість посту – від 8 до 42 днів. Основна мета посту – підготувати віруючих до дня пам’яті святих Петра і Павла.

    Перші згадки про цей піст датуються писаннями часів III століття, але тоді про святих Петра і Павла не говорили. Вважалося, що цього посту можна дотримуватися тим, хто з яких–небудь причин не зміг пройти Великий піст – Великодній. У IV столітті святі Петро і Павло отримали статус одних і найбільш значущих християнських святих, тому і піст приурочили до їх дня пам’яті.

    Улюблені у Христі! Піст – це час коли потрібно втихомирити своє серце, щоб в тишині наблизитися до Бога та почути Його голос. Саме тому в час посту не можна влаштовувати гучні забави, розваги та гуляння.

    Піст потрібно переживати з радістю та в дусі смирення та покори Богові. Ми повинні постити не показово на зовні, щоб інші бачили нашу побожність, а щоб піст був внутрішнім і таємним. Про це говориться в Євангелії від Матвія «А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони-бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий, щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно» (Мф. 6:16-18).

    Під час посту потрібно дотримуватися приписів церкви щодо стримання від їжі. Церква встановила різні за строгістю пости і тому перелік продуктів від яких потрібно відмовитися залежить від конкретного посту, який ми переживаємо. Такий піст, коли ми відмовляємося від певних тілесних задоволень (їжа, розваги, тощо) допомагає духу людини панувати над її тілом, духовно зростати та наближатися до Бога. Тілесний піст повинен бути поєднаний із духовним. Св. Василій Великий наголошував на цьому такими словами: «Не шукай користі тільки в самому стриманні від страв! Правдивий піст — це усунення гріхів». Це саме підтверджує Священне Писання: «Бо царство Боже не їжа і не пиття, а праведність, мир і радість у Святому Дусі» ( Римлян 14:17).

    Вітаючи всіх православних християн із святим постом, закликаю смиренно його дотримуватися, цінуючи кожну хвилину власного життя. Це ще одна нагода стати кращими, а отже – ближчими до Бога. Подвиг посту може зробити нас гідними благодатних дарів П’ятидесятниці та дає нам нагоду утвердити їх у собі. Втім, це можливо лише в тому випадку, коли, наслідуючи святих Апостолів, ми відмовимось від того, що має над нами владу. Тому, постімось, молімось за наших Українських воїнів, допомагаймо їм, та наближаймо наш День перемоги і над гріхом і над ворогом! Помагай нам у цьому Господь!

    Найсвіжіше

    Популярне