Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    За ініціативи священника на Тернопільщині переселенці повертають до життя спорожніле село

    Покинуті хати у селі Шушківці Тернопільської області, які десятиліттями були зачинені, стали прихистком для майже сотні переселенців, які втекли від обстрілів, або російської окупації. Ідея дати житло людям, які тікають із охоплених війною регіонів, виникла у сільського пароха, блогера, отця Олексія Філюка. Перших переселенців прийняли ще у березні.

    У Шушківцях мешкає близько 100 людей і майже таку ж кількість переселенців прийняли. А тут, як і в багатьох інших віддалених селах Тернопільщини, багато покинутих будинків, передає “Радіо Свобода”.

    Коли почалася війна і з різних регіонів люди масово втікали від обстрілів та загрози окупації, у сільського пароха ПЦУ Олексія Філюка виникла ідея ‒ запросити у Шушківці переселенців у покинуті хати, двері до яких не відчинялись роками.

    Священник звернувся до власників будинків із проханням прихистити людей, які потребують допомоги. І селяни віддали ключі.

    «Спершу я порадився з дружиною старости ‒ Людмилою Яремчук, а зробімо таку акцію «Покинута хата». Написав оголошення у себе на сторінці у Фейсбук, кому потрібне житло, розмістимо безкоштовно. Зручностей нема. Джакузі, ванна, пральна машинка ‒ тазик. Його можна купити або принесемо. Люди їхали і знали реальну картину: вони їдуть у глухе село, де спокійне небо над головою, вони не шукали відпочинку, а рятувались від війни. Люди живуть і щасливі», ‒ розповідає священник ПЦУ Олексій Філюк, який служить у Шушківцях 17 років.

    Втім перш, аніж заселити переселенців, священник із селянами розчищали подвір’я, щось ремонтували зовні і всередині будинку, прибирали. Адже хати були занедбані. Приносили якісь побутові речі. А вже, коли з Тернополя отець привозив родину, допомагали, виходячи з потреб.

    Найсвіжіше

    Популярне