Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Говорун: саме патріарх Кіріл замінив комуністичну ідеологію в Росії на шовінізм з «русскім міром»

    Московський патріарх Кіріл замінив стару комуністичну ідеологію в росії на шовінізм із елементами «русского міра». Кіріл став заручником своєї ідеології і підтримує війну рф проти України, щоб зберегти свій трон.

    Про це розповів богослов, архімандрит Кіріл (Говорун), передає «Обозреватель».

    «Для нього [Кіріла] став важливим момент, що церква може зіграти консолідуючу роль для суспільства. Він тоді вже почав міркувати про те, які ідеї можуть об’єднати росіян. Фактично, Кіріл виступив з проектом заміщення старої комуністичної ідеології новою, яка б містила в собі елементи комуністичного зомбування, російського націонал-шовінізму і церковності. Оці всі три складові він поєднав в ідеологію “русского міра”», – розповів Говорун.

    Очільник РПЦ настільки захопився формуванням, а потім і просуванням цієї ідеології в російському істеблішменті, що це його змінило на російського шовініста.

    «І все це заради консолідації російського суспільства, в чому він був дуже успішним. Настільки успішним, що йому вдалося продати цю ідеологію Кремлю, – впевнений богослов. – Ви ж пам’ятаєте, що ранній Путін, коли його єльцинська родина поставила берегти інтереси свої інтереси, у Путіна більше ніяких інтересів не було, жодної візії. Це була людина без візії. Це була людина не харизматична, не яскрава, з дуже вузьким світоглядом, і таким він залишався довгий час. Навіть у російської держави, в російського суспільства не було цієї візії, яка могла б склеїти шматки російського суспільства разом. І от церква прийшла і допомогла в цьому. Митрополит Кіріл продовжив цю роботу після того, як був обраний патріархом, він створив оцей клей, щоб російське суспільство тримати разом».

    Говорун зазначив, що ідеологія «русского міра», зацикленість на ній перетворила Гундяєва, як особистість, він став провідником ідей цього “русского міра”, він став їх заручником.

    «Для нього сьогодні засудити війну, це значить засудити те дітище, яке він плекав, вирощував. Це, по-перше. По-друге, тому що Путін дуже пильно стежить, хто виступає з публічною критикою, і одразу тестує своє оточення на лояльність. Якщо патріарх Кіріл хоче зберегтися при владі, він не може продемонструвати нелояльність до Путіна, і всі заклики, проповіді на підтримку війни – це, насправді, демонстрація лояльності для збереження себе, своєї влади, своєї позиції в російському істеблішменті», – пояснив богослов Кирило Говорун.

    Найсвіжіше

    Популярне