Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Байден стурбований переслідуванням християн в Єрусалимі, – представник Держдепу США

    Патріарх Єрусалимський Феофіл III прийняв у п’ятницю, 10 червня 2022 року, американського урядовця із Державного департаменту США, пана Хаді Амра, заступника Секретаря ізраїльсько-палестинських справ, преси та громадської дипломатії, повідомляє сайт Єрусалимської Православної Церкви.

    Пан Амр передав стурбованість президента Сполучених Штатів Джо Байдена проблемами та викликами, з якими стикається християни в Єрусалимі. Патріарх Феофіл розповів про систематичні спроби ізраїльських екстремістів ліквідувати присутність християн у Єрусалимі.

    Патріарх Феофіл додав, що Церкви Святої Землі об’єднані у своїх зусиллях зберегти автентичну християнську спадщину і присутність в Єрусалимі, попри всі виклики зі сторони екстремістських організацій.

    Пізніше патріарх Феофіл говорив також про сумнівність законного права власності екстремістської організації «Атерет Коханім» на нерухомість біля Давидових воріт, який є головним входом для християнських паломників до храму Воскресіння Господнього, Гробу Господнього та до будівель інших Церков.

    Цього тижня суд прийняв рішення на користь «Атерет Коханім» і всі юридичні розгляди вичерпано.

    Попри це рішення, Церкви залишаються непохитними у своєму зобов’язанні підтримувати нинішніх орендарів нерухомості та бачення багатоконфесійного та багатонаціонального Єрусалиму, – запевнив патріарх Феофіл. Він додав, що християнське майно в Нових воротах також знаходиться під загрозою, оскільки місцева влада сприяє значним змінам у цьому районі.

    На зустрічі було зазначено, що у планах ізраїльського Управління природи та парків, що діє згідно з ізраїльською екстремістською групою “Елад”, розширення національного парку “Єрусалимські стіни” до Олійної гори.

    Патріарх Феофіл пояснив, що цей план самовільно, без консультацій з Церквою, охопить цілі двадцять християнських місць, а кінцевим результатом буде конфіскація і націоналізація святинь. Патріарх Феофіл наголосив, що, хоча план було відкликано, очікується, що він буде знову запропонований протягом поточного року, що спричинить ще більше проблем для Церкви.

    Його Блаженство додав, що в Єрусалимі почастішали напади на християн і священнослужителів з боку екстремістськи налаштованих ізраїльтян, а також вандалізм щодо церковного майна та словесні та фізичні образи на адресу священників, особливо ввечері кожної суботи.

    Своєю чергою пан Амр повідомив, що Державний департамент США цікавиться християнською спадщиною та присутністю на Святій Землі, з особливою увагою ставиться до питання про християнську власність біля Давидових воріт в Єрусалимі. Також він наголосив на зацікавленості президента Байдена у зустрічі з церковними лідерами, щоб вислухати їхні проблеми під час майбутнього візиту до регіону.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що посол росії запропонував Єрусалимському патріарху «захист» від екстремістів, що може свідчити про лагідний шантаж збоку російських агентів.

    Перед цим патріарх Єрусалимський звернувся до представників ЄС через проблеми з екстремістами.

    Найсвіжіше

    Популярне