Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    “Для РПЦ вони знайшли всього 40 слів”: ПЦУ про рішення Собору упц мп про “незгоду з кірілом” та “самостійність”

    Те, що упц мп засудила позицію кіріла, це не означає розірвати зв’язок із ним на рпц, констатують в ПЦУ.

    У програмі “Час: Online” на “5 каналі” речник ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) прокоментував рішення собору упц мп (рпцвУ).

    “Тиждень минув (із Синоду упц мп – ред.), але досі не роз’яснено позицію, проголошену упц мп, – але відповідно до закону 2662, який вони вже протягом трьох років ігнорують, вони би мали насправді називатися російська православна церква в Україні, – щодо війни, щодо позиції московського патріарха кирила… 40 слів, які знайшли в рішеннях цього собору для рішення цього Собору для опису війни і для опису ставлення їхньої церкви до війни, до страждань українського народу, до всього того, що відбулося від лютого 2014 року, а особливо від лютого 2022 року, очевидно, що це замало. Особливо для того релігійного об’єднання, яке претендує на ключову роль у житті українського суспільства. Адже вони завжди про себе кажуть, що вони найбільша церква в Україні, і що вони нібито єднають Україну… У відповідь на таку ганебну поведінку кирила і рпц, все на що здатен Синод упц мп – це два рядка? І все? Це відповідь церкви? Це відповідь на зруйновані храми? На вбиту паству і священослужителів і ченців? Це гідна відповідь? Я думаю, відповідь очевидна на це”, – каже речник ПЦУ.

    Він прокоментував основні тези з постанови собору, наголосивши, що фрази про російську агресію – максимально м’які, а засудження дій патріарха російської православної церкви Кирила, який підтримав вторгнення рф в Україну, у тексті документа немає – собор лише висловив незгоду з позицією кирила. А те, що упц мп засудила позицію кирила, це не означає розірвати зв’язок із ним на рпц.

    “І коли торкатися ставлення до патріарха кирила, там вжито вираз такий: “Виражаємо незгоду з позицією московського патріарха”. А що це означає? Ну ось висловили незгоду. І що далі? Щось вони від патріарха кририла вимагають? Чи надалі вони вважають його своїм керівником?”

    Він також прокоментував внесення змін до статуту упц мп, адже там заявили про свою “повну незалежність” від РПЦ.

    “Прозвучали заяви упц мп про незалежність і самостійність… Але в рішеннях і документах цього так і не прояснено. Мало би було це більш ясно сказано в статуті управління упц мп, зміни до якого, було сказано, ухвалені. Але де ці зміни? Де цей новий текст статуту? Вже минув тиждень, а цього тексту ніхто не бачив публічно. Має бути документ, бо ми чуємо лише коментарі, причому коментарі різні, офіціній, напів офіційні, але ж повинен бути документ”, – каже архієпископ.

    Собор упц мп також заявив, що сподівається на діалог із ПЦУ, і вдночас висунув низку умов для його проведення. На думку архієпископа Євстратія (Зорі), мета собору – максимально згорнути дискусію.

    “Сподіваюся, що раніше чи пізніше діалог таки розпочнеться, тому що це нагальна потреба і без цього ми вперед до кращого співіснування і врешті-решт і до творення єдиної Православної церкви в Україні не просунемося. Але те, як це сформульовано в постановах собору упц мп, то це полілтична декларація… А діалог, як сказав Митрополит Епіфаній, має бути з чистого листа, тобто ми не ставимо жодних попередніх умов, але у нас є позиція, зафіксована в рішеннях архієрейського собору”.

    Євстатій “Зоря” сказав, що ПЦУ не сприймає мову ультиматумів від упц мп, але зустрітися і хоча б обговорити позиції готові. І якщо з’ясується, що позиції непримеренні, то “треба вийти і про це сказати людям”.

    Крім того, речник ПЦУ резюмує, що питання, кому підпорядковується упц мп, це ще й питання державної безпеки України.

    “Ставлення до зв’язків із московською патріархією і підпорядкованості їй – це вже не питання релігійного життя, а це питання безпеки України, захисту України від російської гібридної агресії. І тому з одного боку ніхто не може бути примушений до віросповідування такого чи інакшого, але питання юрисдикції, питання юридичного підпорядкування, звітності, виконання вказівок – це питання, які підлягають державному регулюванню. Адже Україна заборонила діяльність російських банків, Україна заборонила російську інформаційну діяльність на території України, навіть залізницю відрубали, енергетичну сферу зробили незалежною від росії тощо. Тому релігійна сфера – це не щось таке, що не потребує і де може державою вживатися заходи для захисту від використання російською владою, як інструменту агресії проти України”, – говорить Євтратій (Зоря).

    Найсвіжіше

    Популярне