Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Варфоломій: із 1588 року проблеми між нами і нашими російськими братами не припиняються

    31 травня вселенський патріарх Варфоломій згадав історію про подорож свого попередника до Москви у 1588 році. Тоді йому не дозволили повернутись і шантажували, аж поки він не надав патріаршество московському митрополиту.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    Про це патріарх розповів вранці на спеціальній церемонії де Вселенського Патріарха Варфоломія проголосили почесним громадянином муніципалітету Термаїкос (Греція).

    Варфоломій згадав про святу Параскеву Епіватіні, прародительку нинішніх мешканців Ней-Епіватес, чиї останки зараз знаходяться в Яссах у Румунії і віддано вшановуються тисячами віруючих, підкреслюючи, що його дарував Вселенський Патріарх Парфеній I у 1641 році за посередництва правителя Дунайських князівств, оскільки він приніс користь Патріархату. І з нагоди цього повіствування він згадав ще одну історичну зустріч Вселенського Патріархату в минулому з Російською Церквою.

    «Константинопольська церква завжди була бідною. Ви пам’ятаєте з історії, що мій попередник (Вселенський патріарх) Єремія їздив до Москви (1588 р.) для збору коштів на Патріархат і був там затриманий царем та іншими чиновниками Російської держави і йому не дозволили повернутися до свого місця, поки він не надав патріаршества митрополиту Московському. Це був свого роду… благочестивий шантаж. І відтоді проблеми між нами та нашими братами не припиняються», – сказав патріарх Варфоломій.

    «Ми визнаємо Вас, як першого у Православ’ї. Перший по честі і перший на Хресті. Понад тридцять років, з Божого благословення, ви несли історичну відповідальність за безперервність найважливішої Ромейської інституції (Візантійської імперії, – ред.)», – сказав мер Термаїкосу Георгій Цамасліс, звертаючись до Варфоломія, і згадав про багато церковної, душпастирської, благодійної, соціальної та екологічної діяльності Вселенського Патріарха.

    Мер додав: «Для дуже великої кількості громадян нашої землі ви є неперевершеним наступником патріархів, яких наші батьки знали у наших незабутніх місцях походження». Відзнака була присуджена рішенням міської ради за пропозицією мера Георгія Цамасліса.

    Вселенського патріарха супроводжували митрополит Халкидонський Еммануїл та священники Вселенського патріархату та митрополит Неа-Кріні та Каламарійський Юстиній.

    Після цього Вселенський Патріарх вирушив у сільську область Епаномі і провів поминальну службу біля нещодавно відремонтованої криниці Святого Аргиріоса, захисника Епаномі, яку його батьки збудували на згадку про новомученика. Варфоломій також заклав останню мармурову плиту, після чого посадив платан, щоб майбутні паломники могли охолонути під його покровом.

    Нагадаємо, раніше патріарх Варфоломій зазначав, що патріарх московський Кіріл мав би засудити війну, навіть, якби йому загрожувала в’язниця.

    Найсвіжіше

    Популярне