Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    370 пам’яток культури знищили російські загарбники за 100 днів війни

    росія за 100 днів повномасштабного вторгнення в Україну зруйнувала 370 пам’яток культурної спадщини.

    Про це розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає Укрінформ.

    «Ми ведемо облік тих пам’яток культури, які зазнали пошкоджень чи були зруйновані під час війни. На сайті Міністерства верифікуємо ці дані. Так само зараз вираховуємо, в який спосіб ми зможемо точно встановити, які збитки фактичні у грошах означає руйнування наших пам’яток. Хотів би сказати, що серед цих 370 пам’яток культури майже половина – це церкви різних конфесій. Фактично коли росіяни руйнують українську спадщину, вони не розрізняються, це їхні скрепи чи не їхні, вони їх руйнують», – сказав Ткаченко.

    Як приклад глава МКІП навів випадок, коли 7 травня російські війська вдарили ракетою в Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в Сковородинівці.

    «Сам музей знаходиться між полів. Там інфраструктура така, що потрібно було дуже сильно хотіти, щоб поцілити у цю невеличку споруду. Музей зруйновано», – сказав Ткаченко, але нагадав при цьому, що Міністерство культури та інформаційної політики разом з Харківською обласною державною адміністрацією відкрили фонд для збору коштів на відновлення музею Григорія Сковороди в Сковородинівці.

    За його словами, загалом за ці 100 днів російського вторгнення МКІП зосередило свою роботу на тому, аби інформувати світ про війну в Україні, на збереженні культурної спадщини, яка опинилася під загрозою, а також на підтримці діячів культури і мистецтва під час війни, бо вони продовжують працювати на своєму культурному фронті.

    Як повідомлялося, 3 червня минає 100 днів відтоді, як російська федерація здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Нагадаємо, росіяни зазнали втрат біля Попасної, знищено щонайменше 50% особового складу ворога. Також ЗСУ знищили вже близько 30 950 російських загарбників.

    Найсвіжіше

    Популярне