Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Якщо сьогодні УПЦ МП не розірве стосунки з Московю, то нинішній парафієпад здасться квіточками, – о. Андрій Пінчук

    Керівництво УПЦ МП повністю проігнорувало чесну процедуру обрання кандидатів на сьогоднішнє зібрання, яке має визначити подальшу долю Церкви.
    Про це, як повідомляє РІСУ, у себе на Фейсбуці написав священик Дніпропетровської єпархії УПЦ МП Андрій Пінчук, який домагається міжнародного трибуналу над Патріархом Кірілом.

    “Таку процедуру дотрималася лише 1 єпархія з 52. Те, що сьогодні проходитиме у Феофанії, можна сміливо назвати розширеними Архиєрейськими зборами або Собором. І це не є добре. Але наші архиєреї поки що до соборності не доросли. Боязно їм”, – зазначив він.

    “Сьогоднішнє голосування за від’єднання від Московського Патріархату покаже не так настрій серед рядового духовенства та мирян, як такі настрої серед єпископату. І тут не обійдеться без кролика у рукаві. З одного боку, на єпископів УПЦ посилився тиск із боку Патріархії. З іншого боку, серед архиєреїв УПЦ є неприховано проросійські персонажі і вони займуть на зборах прокреилівську позицію. Це Лука Запорізький, Іларіон Донецький, Митрофан Горловський, Лазар Кримський та закарпатські єпархії (одна чи дві), які пов’язані з одним із ідеологів прокремлівського дрейфу УПЦ – Антонієм Паканичем. Херсонські, Миколаївські та Полтавська єпархія теж під питанням”, – додав він.

    За його словами, на заході держави інша ситуація.

    “Водночас, зараз у західних єпархіях УПЦ тисячі парафій завмерли в очікуванні результатів зборів. Той парафієпад, який ми спостерігали усі 3 місяці війни (400 парафій перейшло з УПЦ МП до ПЦУ) здасться квіточками, якщо рішення про від’єднання від РПЦ ухвалено не буде. У такому разі у керівництва УПЦ з’явиться можливість побачити те, що й у страшних снах архиєрею бачити не хочеться: лавиноподібний парафієпад, безробітні єпископи, повна недовіра мирян до церковного керівництва.

    У разі голосування за від’єднання від Московського Патріархату, перед наступним Синодом УПЦ постане ще одне невідкладне питання: звільнення Антонія Паканича з посади керуючого справами та призначення на його місце когось відповідального та який дбатиме про інтереси УПЦ, а не лише про інтереси своїх московських кураторів. І, гадаю, один із можливих кандидатів – Євлогій Сумський”, – заявив о. Андрій Пінчук.

    Найсвіжіше

    Популярне