П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Українці руйнують скрєпи “русского міра”: У Харкові демонтували пам’ятник князю Алєксандру Нєвскому

    У місті Харків небайдужі українці вирішили позбутись символічної скрєпи токсичного “русского міра” – пам’ятника шанованого в російській федерації князя Алєксандр Нєвского.

    Вранці 19 травня 2022 року у мережі з’явилось повідомлення про демонтаж монументу, що знаходився на вулиці Академіка Павлова, пише Status Quo.

    Відомо, що пам’ятник зачепили тросом, після чого його знесли з постаменту за допомогою вантажівки. На зображеннях з місця події видно, що навколо зібрались люди в однострої.

    Принагідно нагадаємо особливі “героїчні” епізоди його біографії.

    Князь Алєксандр Нєвскій отримав у вересні 1246 року від монголів Тверське князівство. До його здобутків відносяться успішні переговори з Огул-Гаймиш, регентшою Монгольської імперії, в результаті яких князь отримав великокнязівський стіл із південною Руською землею.

    Відзначився шанований в росії князь і тим, що розпочав боротьбу зі своїм братом Андрієм за місто Владимир, перемогу у якій “російському національному герою” гарантувала підтримка хана Батия. Ау  1262 році Нєвскій підтримав золотоординського хана Берке в суперечці з великим монгольським ханом Хубілаєм.

    Втім, сучасна російська пропаганда подає таку зрадницьку політику Алєксандра Нєвского, як неабиякі успіхи його дипломатичної роботи.

    Правитель є однією з топових фігур, яка використовується роспропагандою для героїзації російської історії. Однак, є й факти, які свідчать далеко протилежне про вказану персону, у тому числі, існує безліч міфів, які нещадно розвіюються істориками.

    Дуже багато з того, що про цього князя розповідають, насправді є історичними міфами, які складалися впродовж сторіч, інколи з протилежним змістом, які складалися з пропагандистською метою.

    У різні часи цю постать використовували в пропаганді з різними цілями. Наприклад, говорять про “Алєксандра-євразійця”, який зробив вибір на користь Азії, вірніше, на користь власного шляху росії поза Європою.

    Цього “євразійця” за Петра І використовували як святого покровителя європейського вибору! Тобто Алєксандр Нєвскій, нібито, доводив, що росія має право на “вікно в Європу”, як називали Санкт-Петербург.

    На додачу, під час Першої світової війни Алєксандра Нєвского у пропагандистських цілях використовували для підкріплення ідеологеми одвічного протистояння слов’ян та німців. Тому що він німців-лицарів розбив на Чудському озері.

    Тож історики на сьогодні мають різні приклади, як використовувала російська пропаганда постать Алєксандра Нєвского.

    Найсвіжіше

    Популярне