П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    “Ви самі піштовхнули”: Президент Фінляндії вказав кремлю, як той своїми діями спонукає інші країни вступати до НАТО

    Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що можливий вступ Фінляндії до НАТО не становитиме загрози для росії, а в кремлі мають розуміти, що самі підштовхнули Гельсінкі до такого рішення після десятиліть нейтралітету.

    Про це пише “Європейська правда”, з посиланням на Yle.

    Під час спільної пресконференції з прем’єром Британії Борисом Джонсоном, Нііністьо запевнив, що потенційне членство Фінляндії у НАТО не становитиме загрози для Росії.

    “Ми думаємо, як захистити нашу країну. Якщо ми хочемо подбати про максимальну безпеку – це означає максимізувати нашу оборону. Нікому не може нашкодити те, що хтось хоче захистити себе. Як на мене, у цьому питанні все просто: ми додаємо до власної безпеки, але не відбираємо нічого ні в кого”, – пояснив ситуацію фінський лідер.

    На додачу, він різко висловився з приводу обурення росії на рішення Фінляндії подати заявку на вступ до НАТО.

    “росія довго казала, що позаблоковість Фінляндії та Швеції сприяє стабільності у Балтійському морі. Проте наприкінці минулого року вони заявили, що Фінляндія та Швеція не можуть приєднуватися до НАТО. І це змінило ситуацію. Ми і Швеція були позаблоковими за власним вибором. Але такими заявами рф спробувала заявити, що ми не можемо самі щось вирішувати. Це велика зміна, це змусило нас задуматись”, – зауважив Нііністьо.

    День 24 лютого 2022 року остаточно змінив картину. Весь світ усвідомив, що росія здатна напасти на свого сусіда без жодних підстав.

    “Тож, якщо питати, як росія розцінить вступ Фінляндії до НАТО… Якби це сталось, я б відповів, що вони підштовхнули до цього самі. Нехай подивляться у дзеркало”, – сказав президент.

    Найсвіжіше

    Популярне