П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій: Обов’язок Православної Церкви – служити справі миру

    Чіткі згадки про роль, яку має відігравати Православна Церква у поширенні миру, були включені у промову Вселенського Патріарха Варфоломія на форумі з поширення спільних цінностей серед послідовників релігій, який проходить в Ер-Ріяді в Саудівській Аравії.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на orthodoxtimes.com

    Вселенський патріарх зазначив, що найважливішою функцією релігії є миротворча. «У наш час довіра до релігій багато в чому залежить від їхньої відданості миру. Мир не є автоматично результатом економічного та культурного розвитку, прогресу науки і техніки або високого рівня життя.

    Це завжди обов’язок, він вимагає бачення, відданості, боротьби, жертовності та терпіння. Ми віримо, що у великих релігійних традиціях є потенціал і невичерпні резерви миротворчості. Проте потенціалу не вистачає. Ми повинні реалізовувати та співпрацювати заради миру; ми повинні стати дієвими чинниками людського прогресу».

    Як пояснив у своїй промові Вселенський Патріарх, «Православна Церква вважає своїм обов’язком заохочувати все те, що справді служить справі миру і прокладає шлях до справедливості, братерства, справжньої свободи та взаємної любові між… всіма народами, які складають єдину людську родину. Вона страждає разом з усіма людьми, які в різних частинах світу позбавлені благ миру та справедливості».

    Ці заяви Вселенського патріарха звучать у критичний час, більше ніж через два місяці після вторгнення Росії в Україну. Вони різко контрастують з позицією патріарха Московського Кіріла, який – навіть після бомбардувань церков і загибелі великої кількості (християнських) мирних жителів – продовжує «благословляти» напади і говорити у своїх проповідях про що завгодно, але не про сприяння миру.

    У середу, 11 травня 2022 року, Вселенський Патріарх Варфоломій також зустрівся з Державним міністром закордонних справ Саудівської Аравії Аделем аль-Джубейром, який висловив своє захоплення ініціативами Вселенського Патріарха та діями Вселенського Престолу.

    У зустрічі також взяв участь заступник міністра закордонних справ Фахад Абуальнаср.

    Вселенський патріарх зустрівся з послом США з питань релігійної свободи Рашадом Хусейном.

    Тієї ж ночі Вселенський Патріарх відвідав посольство Греції, де його тепло зустрів посол Греції в Ер-Ріяді Алексіс Константопулос у присутності своїх однодумців та греків, які працюють у Саудівській Аравії.

    Вселенський патріарх по-батьківськи звернувся до присутніх і благословив їх. Після цього посол влаштував обід на честь Вселенського патріарха та його оточення, на якому також були присутні Посол Кіпру Ставрос Августідіс, дипломати та бізнесмени.

    Фото: orthodoxtimes

    Найсвіжіше

    Популярне