П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «росіяни нам не брати й сестри»: у Баєві проголосували за перехід у ПЦУ

    У Селі Баїв Луцького району 8 травня проголосували за приєднання до ПЦУ. Храм у селі зведений ще в 1875 році. За перехід в ПЦУ голосують 156 людей. Проти – 60.

    Тут останні 40 років настоятелем був Василь Левковець. Парафіяни – жителі сіл Баїв, Цеперів та Городище, – повідомляє pershyj.com.

    Депутат Боратинської сільської ради Анатолій Левчук каже, що у трьох селах збирали підписи за перехід в Православну Церкву України. Велика кількість «за». А ця зустріч має стати місцем, де обидві сторони «зможуть почути одна одну».

    Отець УПЦ МП Василь Левковець, очевидно, звертається лише до «своїх», бо вживає слово «вони».

    «Сьогодні вони мають право зібратися і створити свою громаду. Але в першу чергу, по церковному законодавству, вони мають обрати парафіяльні збори – тобто вибраних людей, які стануть представниками перед владою. А входити до цієї парафіяльної ради може навіть американський президент. Він зобов’язаний виконувати все те, на яких правах живе громада», – каже священик.

    Раптом говорити починає Надія Конечна. Голос у неї тихий, тож всі затихають і дослухаються.

    Надія розповідає, як сама взялася розібратися, що таке той Томос. Зізнається: сама не сприймала його, бо асоціювала з передвиборчою кампанією Петра Порошенка. А потім вникла і зрозуміла, що «Томос для церкви, це як Конституція для держави».

    «Томос – це акт державного значення, який узаконює нашу автокефальну незалежну Православну церкву України. Його підписав Варфоломій. Якщо ми не визнаємо Томос, то не визнаємо і Варфоломія. Останньою крапкою стала ця кровопролитна, страшенна, варварська війна. Скажіть, за що? Як люди московського патріархату могли піти на своїх братів з московського патріархату? Як вони могли кидати бомби, ракети? Нищити державу, народ? Для мене на сьогодні слова московія не існує».

    Надію підтримують гучними оплесками.

    Один чоловік намагався переконати, що є УПЦ, але без приставки МП, і що Кіріл ніколи не згадувався в молитвах. У відповідь – сміх.

    Загалом, до ПЦУ приєдналось близько 200 парафій з початку повномасштабного вторгнення РФ.

    Найсвіжіше

    Популярне