Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Острів Ледницький – Софія Київська: У Польщі відкривається виставка про спільну польсько-українську історичну спадщину

    6 травня о 12:00 у Польщі в Музеї Перших П’ястів на Ледниці відкриється стендова виставка «Середньовічні джерела нашої спільної спадщини: Острів Ледницький – Софія Київська».

    Про це йдеться в офіційному анонсі, оприлюдненому на сайті Національного заповідника «Софія Київська».

    Виставка репрезентує взаємовідносини між П’ястівською Польщею і Київською Руссю у період раннього середньовіччя та спільну польсько-українську історичну спадщину.

    Найважливішим об’єктом сакрального зодчества в Україні є Собор Премудрості Божої (Святої Софії) у Києві XI століття, що належить до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та перебуває в управлінні Національного заповідника «Софія Київська». З іншого боку – фортеця в Острові Ледницькому, з найкраще збереженими реліквіями дороманського палацу та сакральної архітектури в Польщі, найчастіше вказується як місце, де міг бути хрещений Мешко I.

    Острів Ледницький, яким опікується Музей Перших П’ястів на Ледниці, визнаний Пам’яткою Історії під назвою «Хрещення Польщі».

    Презентація цих історичних пам’яток – одних із перших християнських споруд в обох країнах, що належать до визначної культурної спадщини України та Польщі, є основою експозиції та результатом 5-річної наукової співпраці Музею Перших П’ястів на Ледниці та Національного заповідника «Софія Київська».

    За домовленістю від 2021 року, ця виставка мала бути відкрита одночасно у Києві, біля Собору Святої Софії, і в Дзекановіцах, поблизу Острова Ледницького. Тому вся інформація на стендах представлена трьома мовами (польською, українською та англійською). На жаль, напад Росії на Україну та війна, що триває, зірвали вказані плани, внаслідок чого експозиція поки що буде доступна лише Польщі.

    Виставка включатиме, серед іншого, інформацію про контакти Польщі та України раннього середньовіччя, що втілилися, зокрема, через династичні зв’язки правлячих родин обох країн, наявність історико-культурних артефактів, що розглядалися як імпорт.

    Один зі стендів присвячено польсько-руському пограниччю доби раннього середньовіччя, зокрема т. зв. Червенським градам, які були не лише місцем протистояння П’ястів і Володимировичів, а й зоною співпраці та контактів підданих обох династій, початком нашого добросусідства.

    Окрім цього, буде продемонстровано, що шлюбні союзи нащадків Мешка І та Володимира Великого відіграли важливу роль у взаємодії Польщі та Русі-України. У X-XII століттях таких альянсів, ймовірно, було понад 20, які, як свідчать історія та археологічні знахідки (у Києві та на Острові Ледницькому), були дуже сильним чинником культурних взаємовпливів, сприяючи зміцненню міждержавних культурних зв’язків.

    Особливо зараз, у ці важкі та болючі для українського народу дні, враховуючи необхідність популяризації спільної, багатої історії Польщі та України та співпраці культурних закладів, організатори виставки прагнуть продемонструвати результат спільної роботи у вигляді цієї виставки, яка експонуватиметься в Музеї до середини жовтня 2022 року.

    Виставка проходитиме під почесним патронатом Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Польща Андрія Дещиці.

    Найсвіжіше

    Популярне