П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У білоруському Бобруйську невідомі зловмисники намалювали на стіні синагоги-музею символ “Z”

    Невідомі зловмисники, які вочевидь сповідують токсичну ідеологію “русского міра”, спаплюжили синагогу-музей в білоруському місті Бобруйськ – рашисти намалювали на стіні будівлі синьою фарбою три великі літери “Z”, що є символом російської окупаційної армії, яка веде війну проти України. При цьому, одна з них була написана “задом наперед”.

    Про це пише “Вечерний Бобруйск”.

    Кореспонденти видання прибули на місце, коли активісти бобруйської єврейської громади вже намагались відчистити стіну.

    Спочатку мешканці використали ацетон, однак фарба настілки місцно в’їлась в пори цегли, що громадянам довелось шукати і купувати спеціальний засіб для видалення лако-фарбових покриттів, а також відтирати спаплюжену стіну металевими щітками.

    Втім, навіть таких заходів виявилось не достатньо. На думку активіста Дмитра Іванова, щоб повністю відмити стіну потрібна мийка високого тиску. Кореспонденти “Вечернего Бобруйска” попросили його прокоментувати вчинок вандалів, однак той не зміг віднайти літературні слова та вислови, щоб відповісти на питання журналістів.

    Рабин громади Шауль Хабобо викликав міліцію.

    “Це дуже сумно, що знаходяться люди, які так себе поводять. Це місце для відпочинку душі й тіла, люди відкривають тут свої серця і моляться. І ми молимось зі всіма за мир і добро. Велика вдячність тим, хто очіистив наш пам’ятник”, – розповів рабин.

    У повідомленні нагадують, що стара синагога у Бобруйську є музейною площею просто неба. Урочисте відкриття “Єврейського дворика” відбулось 4 серпня 2019 року. Відтоді до стін синагоги приходять сотні бобруйчан та гостей міста.

    Найсвіжіше

    Популярне