Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Господь завжди приходить з миром, щоб людина увірувала в Нього не примусово, а через щире навернення – єпископ Михаїл

    1 травня у Другу неділю після Пасхи (Неділю апостола Фоми) в Ставропігії Вселенського Патріарха в Україні – Андріївському храмі екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну літургію.

    Господь являвся апостолу Фомі, щоб увірити його у Своєму воскресінні. Фома не повірив, але був віруючий, як інші учні. Господь завжди приходить з миром, як тоді коли він явився Фомі і іншим ученикам, Він сказав: “Мир вам”. Господь завжди приходить з миром, щоб людина увірувала в нього через щире навернення, а не через примус. Господь піклується про кожного з нас, адже щоб увірувати одного апостола, Він явився всім учням. Такими роздумами поділився єпископ Михаїл під час проповіді.

    Після прочитання Євангелія архієрей звернувся до вірян з такими словами: «Дорогі друзі, сьогодні ми з вами читаємо чудовий Євангельський уривок, про те, як Господь явився для того, щоб увірити апостола Фому в тому, що Він уже воскрес. Уявімо, у якій важкій ситуації знаходився апостол Фома. Окрім того, що він як і інші учні втік, коли Господа заарештували і повели на розп’яття, коли сказали Йому ученики, що бачили Господа, адже Він являвся їм. Фома не повірив. Не тому, що він був таким невіруючим, хоч кажуть на нього «Фома невіруючий». Це неправильно. Він був, як інші учні віруючий. Просто уявімо людину, яка очікувала, якусь добру звістку тривалий час. І тут ця звістка до неї приходить – як ми вигукуємо? “Не можу повірити!”. Головою (розумом, – ред.) людина розуміє, що це правильно, що це сталося, але завжди слідує такий вигук: “Не можу повірити!”. Думаю, що щось подібне відбувалось і з апостолом Фомою».

    «Зрозуміло, що цілий тиждень Фома шукав зустрічі з Господом, яку Господь явив своїм учням, — продовжив далі владика. — Цілий тиждень. Приходить Господь і що каже? Не каже, що ти такий нехороший і т. п. Першими словами Ісуса Христа, який приходить до учнів були: “Мир вам”. Господь завжди приходить із миром, для того, щоб людина повірила в Нього не через переляк, не примусово, а саме через щире навернення. І от, як перший раз Господь звернувся до своїх учнів кажучи: “Мир вам”. Так і другий раз, при апостолі Фомі, знову каже: “Мир вам”».

    Єпископ Команський Михаїл звернув увагу, шо у Бога немає нехтування навіть однією душею, яка йде до Нього. «Христос заради одного апостола, щоб упевнити його, що Він таки воскрес, являється учням знову. Що це нам показує? Що Господь піклується про кожного з нас. Про кожного без виключення. До кожного з нас в Нього ставлення, як в Небесного Батька. І ніколи Він не полишає і не полишить апостола Фому. Тільки для того, щоб увірити його, щоб надихнути його на подальші апостольські подвиги. Адже ми, коли читаємо житіє апостола Фоми, бачимо скільки апостольської праці він доклав проповідуючи Євангеліє. Хіба може невіруюча людина настільки присвятити своє життя апостольському служінню? Звісно ні. Але після того, як Господь увірив Фому у Своєму воскресінні, як Він надихнув Фому і дав йому силу, апостол Фома стає і для нас прикладом того, наскільки нам необхідно довіряти Богові. І у відповідь ми завжди почуємо: “Мир вам”».
    «Не біймося приходити до Господа. Господь завжди приходить із миром», — закликав екзарх Вселенського патріарха вірян.

    Далі владика згадав і про військовослужбовців, які захищають Україну від російських окупантів.

    «Помолимось сьогодні до св. ап. Фоми, щоб він упевнив наші душі, зміцнив нас, щоб навчив нас не боятись, довіряти Йому і щоб, як апостоли чули від Бога перші слова – “мир вам”, щоб наше життя, кожна зустріч з людиною в нашому житті залишала саме такий відбиток на житті цієї людини – мир».

    «Сьогодні ми святкуємо Воскресний день. Тобто, вже тиждень святкуємо Воскресіння Христове – Пасху Господню. Є люди, які не мали змогу, ходити в Церкву, які не мали змоги провести ці святі дні зі своїми рідними, нажаль. На жаль, на землю нашу прийшла велика біда, прийшли загарбники і сьогодні ми покликані особливо молитись за тих, хто захищає наш народ, хто захищає нашу Україну і хто намагається принести мир в наше життя», – зазначив єпископ.

    «Отож, помолимось сьогодні за них. За наших захисників, які покладають життя для того, щоб і ми пережили мир, який Господь послав своїм учням. Помолімось сьогодні особливо за них. Хай Господь молитвами святого апостола Фоми укріпить усіх нас. Допоможе, щоб скоріше закінчилася війна, настав мир. Щоб ми раділи тому миру Господньому, який Він посилає всім. Христос Воскрес!», – побажав екзарх.

    Найсвіжіше

    Популярне