Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Ракета на кладовище в Одесі: що розповіли люди, які прийшли на могили рідних. ВІДЕО

    Близько 70 могил пошкоджені або знищені на Таїровському кладовищі в Одесі, куди тиждень тому влучила російська ракета. Про таке Суспільному повідомив завідувач установи Костянтин Жиров.

    Наразі територію прибрали, а про відновлення пам’ятників йтиме мова після закінчення слідчих дій. На ділянці, куди влучила російська ракета, можна побачити випалені хрести. Частина могил зруйновані, їх неможливо ідентифікувати, інші ж ушкоджені. Неподалік з цим місцем могила матері Надії. Жінка розповіла, що на провідну неділю не прийде.

    “Ми не прийдемо, так, прибігли, швиденько, і побігли. Прибігли, по одному. Щоб “птичка” не долетіла ще раз. Дуже, дуже страшно”, – зазначила Надія.

    Наразі місце удару, а це близько тисячі квадратних метрів, прибрали комунальники. Вони спиляли пошкоджені дерева, винесли дроти та сміття. На поруч розташовані могили, що уціліли, люди заздалегідь принесли продукти – це ритуал за упокій померлих. Прийшла вшанувати пам’ять рідних Юлія.

    “В неділю та вівторок приходити боюсь. Тому що це стандартні дні, коли багато людей, і можливі прильоти. Тому прийшла раніше. Поприбираю, і вже залишу те, що зазвичай, на проводи, залишу зараз”, – розповіла Юлія.

    У Надії на цьому кладовищі уся рідня. Вона прийшла прибрати могили, аби в неділю прийти сюди і вшанувати пам’ять близьких.

    “А якщо це все довше триватиме, то що, не жити? Треба жити сьогоднішнім днем. Ми ж не можемо ловити ракети голими руками. Треба жити й щось робити далі продовжувати. Сестра, мама, батько, бабуся, кум, його батьки, тут стільки на кладовищі треба обійти, що у нашому віці вже за один день не встигаєш обійти. Слава богу, що батьки у мене не дожили до цього кошмару. Батько у мене визволяв, був у Другій світовій війні”, – зазначила Надія.

    Попри події тижневої давнини, людей перед Проводами на кладовищі багато, розповів охоронець Анатолій Кваша.

    “Як завжди, перед проводами люди їдуть, йдуть, тому знаєте, як в один день в році свято, тому люди йдуть. В будь-яку погоду йдуть, відвідують”, – додав Анатолій.

    Чоловік бачив, як прибирали місце влучання ракети, каже: сміття вивезли звідти багато.

    “Коли була комісія, коли це все побачили, зняли, законспектували, то потім вже прибирали”, – зазначив охоронець.

    “Поприбирали, було дуже багато сміття, прибирали здебільшого дерева, які постраждали, та інше. Наразі там проводяться слідчі дії, це веде поліція, Таїровський райвідділ, ми проводимо інвентаризацію. Деякі люди, в яких сталось це горе, приходять до нас, надають документи”, – розповів Костянтин.

    Він додав, що питання повного відновлення пам’ятників на могилах буде вирішуватись на державному рівні після всіх слідчих дій:

    “Ті, які незначні пошкодження, ми силами кладовища відновлюємо, столи поправляємо, намогильні споруди – стели, постаменти, які ми можемо встановити. тому що вибуховою хвилею деякі розвернуло, посунуло”.

    Чоловік закликав громадян не приходити на могили до родичів зараз, аби не утворювати скупчень.

    Найсвіжіше

    Популярне