Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Перші вироки щодо військових злочинів росії будуть через 1-2 роки, – Малюська

    Для того, щоб винести перші вироки у справах щодо воєнних злочинів Російської Федерації, знадобиться 1-2 роки, при цьому найважливішим завданням буде фізичне притягнення російських злочинців до відповідальності.

    Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону. повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

    “Безумовно, повноцінний запуск цих механізмів і перші вироки — це займе щонайменше рік-півтора-два. Тому що природно завжди міжнародні юрисдикції були повільними, і це ще дуже швидкі терміни для міжнародних судів як правило — це шість-вісім років і далі”, — зазначив він.

    За словами міністра, Україна має достатню кількість доказів щодо воєнних злочинів, скоєних російськими військами. Він наголосив, що у певних випадках може йтися про геноцид українського населення.

    Малюська зауважив, що виносити вироки у таких справах зможуть як українські національні суди, так і міжнародні установи. При цьому найважливіше — розшукати злочинців та притягнути їх до відповідальності.

    “Якщо український суд виноситиме вирок, інструментом пошуку таких людей буде в тому числі Інтерпол. Якщо це вироки, які виноситимуться МКС, то тут взагалі ще цікавіша історія, тому що його юрисдикцію підтримує більшість країн світу. І більшість країн світу не зважатиме навіть на дипломатичний захист, наприклад, Володимира Путіна чи його оточення, якщо вони потраплять на територію країни, яка визнає юрисдикцію МКС”, — зауважив міністр.

    Раніше повідомлялося, що Румунія та Болгарія допомагатимуть Україні у встановленні осіб тих, хто скоював воєнні злочини на території Україні, та притягненні їх до відповідальності.

    Найсвіжіше

    Популярне