П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    ОБСЄ оголосила про закриття місії в Україні. рф заблокувала продовження її роботи

    В Організації з безпеки та співробітництва в Європі оголосили про завершення Спеціальної моніторингової місії в Україні. Перед тим росія заблокувала продовження роботи місії. Про це йдеться в заяві організації.

    «Це нелегке рішення прийняти. Ми розглянули всі можливі варіанти шляхом політичного діалогу з державами-учасницями для досягнення поновлення мандату Спеціальної моніторингової місії, але позиція російської федерації не залишала нам іншого вибору, крім як закрити місію», — сказав голова ОБСЄ Збігнєв Рау.

    За його словами, місія відіграла «вирішальну роль» у наданні об’єктивної інформації на місцях, сприянні припиненню вогню та послабленню наслідків війни для цивільних.

    Рау запевнив, що ОБСЄ «буде прагнути» продовжити свою діяльність в Україні. На його думку, Польща, яка зараз головує в організації, продовжить співпрацювати з державами-учасницями війни, щоб вивчити альтернативи щодо майбутньої ролі ОБСЄ в Україні.

    «ОБСЄ негайно розпочне оперативні, адміністративні та фінансові кроки для максимально відповідального та економічно ефективного закриття Місії, безпека членів місії по всій Україні залишатиметься пріоритетом», — зазначила генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Марія Шмід.

    Про СММ ОБСЄ в Україні

    Спеціальна моніторингова місія була створена в березні 2014 року за запитом українського уряду до ОБСЄ та консенсусним рішенням усіх 57 держав-учасниць.

    Спостерігачі СММ працювали без зброї, звітували про безпекову та гуманітарну ситуації на основі власних спостережень, сприяли іншим організаціям у доставленні допомоги тощо. У 2021 році групи моніторингу здійснили майже 18 тисяч патрулювань і забезпечили приблизно 400 «вікон тиші», що дозволило ремонтувати й утримувати критичні об’єкти цивільної інфраструктури на сході України.

    Ще до початку вторгнення США та Велика Британія вивезли своїх представників місії в Україні. А після вторгнення членів, що залишились теж евакуювали.

    Після початку повномасштабної війни росія обстріляли офіси ОБСЄ в Харкові та Маріуполі. А 24 квітня організація заявила, що на окупованих територіях Донбасу захопили її спостерігачів.

    31 березня 2022 року росія заблокувала продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. У Великій Британії заявили, що уряд рф «явно боїться» неупереджених, заснованих на фактах, звітів.

    Найсвіжіше

    Популярне