Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ числить єпархії «УПЦ» МП в Україні серед російських єпархій – документ

    Московський патріархат має розгалужену мережу в кожній області України і продовжує свою діяльність.

    Духовному Фронту України джерела в УПЦ Московського патріархату надали документ, який в черговий раз засвідчує, що так звана “УПЦ” МП є частиною Російської православної Церкви. В Алфавітному переліку єпархій РПЦ станом на 13 квітня 2021 року єпархії «УПЦ» МП на території України відносяться до Російської Православної Церкви. Аналогічний список є і на офіційному сайті РПЦ.

    Зокрема Вінницька єпархія стоїть між Віленською і Вітебською єпархією РПЦ. В переліку також є Володимир-Волинська єпархія, Одеська єпархія, Подільська, Полтавська та десятки інших єпархій “УПЦ МП” на території України, які в списку стоять поряд з єпархіями російської православної церкви Московського патріархату.

    Загалом в Україні є понад 50 єпархії РПЦ, які мають підкорятись найвищим керівним органам РПЦ в Росії – зокрема Помісному і Архієрейському соборам, про що зазначено в статуті цих релігійних організацій.

    Таким чином на другий місяць повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну на території нашої держави діють організації, які не тільки “духовно пов’язані” з окупантами, але і повинні виконувати розпорядження московських загарбників, про що зазначено в їхньому статуті.

    Навіть з церковної точки зору РПЦ в Україні – незаконна

    Варто зазначити, що існування РПЦ на території України нічим не підкріплене і з Церковної точки зору. Як зазначив патріарх Варфоломій Київська митрополія ніколи не віддавалась Московській Церкві. Московитам було надано лише право хіротонії над Київськими митрополитами. Останні під час богослужінь мали згадувати ім’я Вселенського патріарха, що підкреслювало приналежність митрополії Константинопольській Церкві. І саме у виконанні цього пункту крились порушення з боку Московської патріархії.

    Патріарх Варфоломій також ще до повномасштабного вторгнення заявляв, що  присутність Московського патріархату завдає шкоди інтересам української нації. Тим більше шкоди УПЦ МП завдає зараз, коли замість об’єднання ділить кожне село і родину на патріотів і “московитів”. Таке розділення на руку лише нашим ворогам – росіянам.

    Поки російські війська окупували нашу землю, а деякі священники УПЦ МП коригували вогонь та здавали проукраїнських активістів на неокупованій території України діє духовна окупація російською церквою. В храмах УПЦ МП моляться за московського патріарха, як за “велікого гаспадіна нашого Кіріла”. Останній благословив російських загарбників винищувати українців і виконувати всі вказівки путіна. Гундяєв навіть кілька разів намагався виправдати вбивство українців тим, що в Києві були проведені гей-паради.

    І хоча ситуація з існуванням УПЦ МП почала змінюватись з початком війни, адже громади УПЦ МП почали об’єднуватись з ПЦУ, але кінця впливу РПЦ в Україні поки не видно. Для того, щоб позбавити впливу окупанта в Україні через “УПЦ” московського патріархату потрібно на законодавчому рівні заборонити їм мати будь-які зв’язки з росією і московською патріархією.

    Потрібно у ЗМІ постійно нагадувати про деструктивний зв’язок УПЦ МП з росією. Зараз це, по суті, єдина проросійська організація, яка змогла досі не зазнати ніяких санкцій збоку РНБО чи інших державних органів. Закон про перейменування так і не запрацював належним чином. Позбавленням впливу РПЦ в Україні зараз займаються самі парафіяни і небайдужі патріоти, але цього мало. Повинен бути прийняти закон, який сприятиме дерусифікації православ’я в Україні, адже це підтримує більшість українців. Про що свідчать опитування.

    Автор: магістр богослів’я, диякон ПЦУ Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне