Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Київська митрополія ніколи не віддавалась Московській Церкві, – патріарх Варфоломій

    Вселенський патріархат ніколи не віддавав Київську митрополію Московській Церкві. Їм було надано лише право хіротонії над Київськими митрополитами. Останні під час богослужінь мали згадувати ім’я Вселенського патріарха, що підкреслювало приналежність митрополії Константинопольській Церкві. І саме у виконанні цього пункту крились порушення з боку Московської патріархії.

    Про це йшлось на зустрічі Вселенського патріарха Варфоломія І з журналістами.

    Під час розмови Генеральний секретар Святого і Священного Синоду згадав лист патріарха Діонісія IV, щодо рукопокладення Московським патріархом Київських митрополитів. «Була велика розмова: через цей лист Київ відноситься до юрисдикції Москви чи ні? Ми знаємо, що цей лист був написаний під великим тиском на патріарха Діонісія IV», – зазначив архімандрит Григорій.

    Для своїх наступників патріарх Діонісій IV залишив одну маленьку помітку, щоб вони розуміли, що у цьому листі є проблема. Це було зобов’язання про згадування Київським митрополитом Вселенського патріарха.

    «Іншими словами, Вселенський патріарх не віддав Київ Москві. Він просто надав їй можливість рукопокладання митрополита Київського», – нагадав патріарх Варфоломій.

    «Якщо Вселенський патріархат стільки часу терпів це порушення, коли Київський митрополит не згадував Вселенського патріарха, це не означає, що Вселенський патріарх зобов’язаний завжди терпіти ці порушення», – наголосив архімандрит Григорій.

    Читайте повну промову патріарха Варфоломія на «Духовному Фронту України».

    Найсвіжіше

    Популярне