Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріотизм чи розправа над неугодними? Навіщо митрополиту Онуфрію знадобилась хресна хода до «Азовсталі»

    Доволі цікаву ініціативу озвучив напередодні Великодня очільник російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП) митрополит Онуфрій (Березовський) – архієрей заявив про готовність УПЦ МП організувати хресну ходу від міста Оріхів (Запорізька область) до заводу «Азовсталь», щоб вивести з блокади цивільне населення, вивезти поранених захисників міста та тіла загиблих.
    Та якщо дослідити ситуацію більш детально – то з’ясовуються доволі цікаві деталі організації вказаної, так званої, хресної ходи.

    Перше, що варто врахувати, станом на сьогодні позитивний ефект такої акції важко досяжний. Хресну ходу з гуманітарною місією, імовірно, не погодять російські окупанти. У такому разі, ініціатива, озвучена Онуфрієм (Березовським), просто не відбудеться, а буде використана, як потужна піар-акція, мовляв, «УПЦ МП завжди підтримувала і підтримує свій народ, однак, не всі мирні ініціативи мали очікуваний ефект.

    Отже, головною метою заяви про намір провести хресну ходу є, все ж таки, відбілення репутації УПЦ МП в очах українського народу та цивілізованого світового співтовариства.

    По-друге, джерела з середовища УПЦ МП на умовах анонімності розповіли, що очолити вказану хресну ходу митрополит Онуфрій (Березовський), як і митрополит Антоній (Паканич) та переважна більшість архієреїв УПЦ МП, не мають бажання. При цьому, джерела з єпархій повідомляють про цілеспрямовану вказівку з Київської митрополії УПЦ МП примусово включити до складу хресної ходи тих священників, які підписали звернення до Церков світу щодо проведення суду над московським патріархом кірілом (гундяєвим).

    Складається враження, що керівники УПЦ МП вирішили придушити будь-яке інакомислення у своєму середовищі та покарати священників, які насмілились засудити дії рпц та її очільника.

    Таке припущення буде остаточно підтверджено, якщо хресну ходу до «Азовсталі» очолить відвертий адепт «русского міра» на кшталт митрополита луки (коваленка), яки вже відзначився тим, що виказав російським окупантам українських активістів, які були включені до складу попередніх гуманітарних конвоїв.

    Зрозуміло, що клірики моспатріархату такий задум швидко розгадали та усвідомили, що керівництво УПЦ МП фактично відправляє їх якщо не на загибель, то у полон окупантів, тож вони цілком логічно відмовляються брати участь у хресній ході.
    Це, своєю чергою, дає підстави очільниками УПЦ МП для застосування заходів дисциплінарного характеру, у тому числі, заборонити в служінні патріотично налаштованих кліриків. Тобто, друга мета анонсованої Онуфрієм (Березовським) хресної ходи – провести «чистку» серед духовенства УПЦ МП та покарати тих, хто відкрито виступив проти рпц та моспатріарха кіріла (гундяєва).

    У підсумку варто зауважити, що митрополит Онуфрій (Березовський) та митрополит Антоній (Паканич) є основними здобувачами вигоди від описаної піар-акції під назвою «хресна хода до Азовсталі». Втім, той факт, що вони самі особисто участі у ній брати не будуть, підводить до думки, що істинна мета цього заходу пролягає аж ніяк не у площині духовності та турботи про долю населення Маріуполя. Насправді, очільники УПЦ МП прагнуть «вичистити» ряди підконтрольної їм релігійної організації від «патріотизму» та зберегти моноліт конструкції «п’ятої колони кремля» в України, якою подовжує слугувати УПЦ МП.

    Автор: Олександр Єфременко, релігійний експерт

    Найсвіжіше

    Популярне