Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Тернополянка ініціює заборону УПЦ МП, триває збір підписів під всеукраїнською петицією

    Тернополянка Леся Кударевко виступила автором петиції щодо підтримки мешканців Тернопільщини законопроєкту про заборони УПЦ МП в Україні. За тиждень часу петиція набрала 262 голоси з 1000 необхідних. До закінчення збору підписів залишилось 83 дні.

    Авторка петиції зазначила, що Московія нагло та підло напала на Україну і її армія вбиває, ґвалтує українське населення уже більше місяця, а ще раніше – багато років. Тим часом московська церква продовжує своє існування і діяльність в Україні.

    «В московії, як відомо з багаточисленних відео, московські попи освячують зброю, якою рашисти їдуть вбивати українських воїнів. Уже давно розпочався рух в Україні серед мирян щодо переходу з московського патріархату до Православної Церкви України. Нажаль, з початку повномасштабного вторгнення москалів, цей процес гальмується прихильниками УПЦ МП, попри бажання вірян змінити конфесію. І хоча уже більше 50 релігійних громад вирішили вийти з підпорядкування московського патріархату та РПЦ. Але насправді це дуже мала кількість», – пояснила авторка петиції.

    За її словами існує потреба в підсиленні бажання переходу українських парафіян до справжнього православ’я, а не вірувати в облудне московське. Адже сьогодні московська церква уже на приватній власності дозволяє будувати свої церкви, що є повністю неприпустимим.

    «Тому для підсилення процесу мирного переходу з московського патріархату Тернопільська обласна рада має звернутися до територіальних парафій УПЦ, що перебувають в єдності з московським патріархатом з проханням змінити конфесію на Православну Церкву України, яка була утворена в процесі Об’єднавчого собору 15 грудня 2018 року. Також, вважаю за необхідне, Тернопільській обласній раді підтримати законопроект щодо заборони УПЦ МП в Україні», – підсумувала авторка звернення.

    Нагадаємо, 51% українців вважають, що діяльність Української православної церкви Московського патріархату необхідно заборонити. Понад 70% вважають, що УПЦ МП має розірвати єднання з Московським патріархатом. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного 6 квітня.

    Також УПЦ МП погрожує владі створити “релігійний фронт”  у разі прийняття закону про заборону Моспатріархату. Крім цього 31 березня Юридичний відділ РПЦ в У видав опозиційну заяву, звинувативши народних депутатів у “нахабстві та цинізмі”, а також у розпалюванні міжрелігійних чвар.

    Раніше митрополит ПЦУ Олександр назвав доцільним і своєчасним закон про заборону УПЦ МП. Він порівняв заборону УПЦ МП із забороною компартії і сказав, що в УПЦ МП буде вихід з цієї ситуації – розрив з Москвою, вихід з РПЦ. Також релігійний експерт Олександр Єфременко зауважив, що із патріархом Варфоломієм, який надав Томос УПЦ МП розірвала єднання, а з Крілом, який благословив вбивати — ні.

    Найсвіжіше

    Популярне