Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Учасники Об’єднавчого собору закликали священнослужителів “УПЦ МП” об’єднатися з ПЦУ

    Колишні єрархи і священники УПЦ МП, які взяли участь у Об’єднавчому соборі 2018 року і приєднались до ПЦУ, звернулися до священників із Московського патріархату (рпцвУ) і закликали їх об’єднатися з Православною церквою України.

    Заклик до об’єднання опублікований на сайті Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ.

    Заклик до об’єднання адресований передовсім 400 священникам УПЦ МП, які підписали звернення до глав Помісних Православних Церков з проханням засудити «русского мира» і притягнути патріарха Кіріла до відповідальності та позбавити права обіймати патріарший престол».

    Духовенство УПЦ МП просять об’єднатись із ПЦУ такі учасники Об’єднавчого собору:

    • митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький),
    • митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко),
    • архімандрит Дорофей (Маркевич),
    • священники Богдан Гулямов, Петро Зуєв та Ростислав Воробій.

    «Ми закликаємо вас послідувати Томосу про автокефалію, об’єднатися з Православною Церквою України і таким чином долучитися до розпочатої нами на Соборі історичної справи — стати співтворцями канонічної української автокефалії» — написали священники ПЦУ.

    За їхніми словами, так звана “УПЦ МП” не може успішно здійснювати свою спасительну місію, перебуваючи у канонічному підпорядкуванні Патріарху Московському.

    «Це було зрозуміло для нас — учасників Об’єднавчого Собору, і це є очевидним сьогодні для вас і багатьох інших совісних священників Української Православної Церкви.

    «Як засвідчує Ваше звернення, ви добре розумієте, що збереження нинішнього статусу УПЦ — самокерована Церква у складі Московського Патріархату — невдовзі може призвести до остаточної маргіналізації церковної юрисдикції, яку сьогодні очолює митрополит Онуфрій. Канонічний злочин патріарха Кіріла — схвалення загарбницької війни Росії проти України — робить неможливим перебування у його юрисдикції для християнина, який намагається жити за Євангелієм та у мирі зі своїм сумлінням», – вважають священники ПЦУ.

    Вони зазначили, що вважають малоймовірним отримання Українською Православною Церквою автокефального статусу самостійно.

    «Усі Помісні Православні Церкви однодумні у тому, що: 1) усталену автокефалію не можна набути шляхом самопроголошення; 2) для отримання автокефалії необхідна згода Церкви-Матері. Також фактом історії є те, що всі Помісні Церкви, окрім давніх, отримали свій поточний статус автокефалії через акти Вселенських Патріархів і без такого акту автокефалія, проголошена в інший спосіб, не має загального визнання», – нагадали священники.

    Вон навели приклад митрополита Філарета, який «пішовши шляхом самопроголошення автокефалії, втратив свій канонічний статус і був змушений 26 років існувати в ізоляції від світового Православ’я».

    «Згуртувавшись довкола обраного Собором Предстоятеля, Православна Церква України впевнено обрала курс на облаштування церковного життя в Україні на засадах соборності, поваги до людської особистості, відкритих та відповідальних взаємин між єпископатом та кліриками і мирянами. У нашій Церкві немає „панів“ та „кріпаків“, членів Церкви „першого“ та „другого ґатунку“, що, як вам добре відомо, характеризує московську традицію „казенного православ’я“. „Ми хочемо, аби наша Церква в майбутньому керувалася соборно, а не одноосібно“, — заявив Блаженнійший Митрополит Епіфаній у червні 2019 року. Минули роки, і стало очевидним, що соборність — ухвалення усіх важливих для Церкви рішень на Архієрейських соборах і засіданнях Синоду, з урахуванням різних точок зору — стало нормою життя Православної Церкви України», – зазначається у зверненні.

    Священники ПЦУ закликали священників УПЦ МП (рпцвУ) не зупинятися на пів дорозі.

    «Ми закликаємо вас послідувати Томосу про автокефалію, об’єднатися з Православною Церквою України і таким чином долучитися до розпочатої нами на Соборі історичної справи — стати співтворцями канонічної української автокефалії», – йдеться у зверненні.

    Найсвіжіше

    Популярне