Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Папа (не) римський: кого насправді намагалися помирити Ватикан та Франциск

    Папа Римський не виключає, що приїде до України. Але чи хочуть його тут бачити?,- пише ТСН.  Так, наприкінці березня, за місяць після початку кривавої війни Росії проти України, Володимир Зеленський особисто запросив понтифіка приїхати під час телефонної розмови з ним. Проте, чи досі запрошення чинне?

    Про скандал, в який втрапив Святий престол, написали ледь не всі світові медіа. Хвиля обурення зачепила не лише українських католиків. Свій протест офіційний Київ передавав через посла України у Ватикані Андрія Юраша. Проте там не дослухалися і зрештою провели у Страсну п’ятницю, 15 квітня, перед Великоднем за григоріанським календарем скандальну Хресну дорогу за участі подруг – українки Ірини та росіянки Альбіни.

    Це була перша від початку пандемії COVID-19 хода біля Колізею напередодні Великодня. Українка та росіянка, які живуть в Італії вже 20 років і працюють у католицькій лікарні в Римі, йшли попереду і несли хрест. Питання, як українка Ірина взагалі могла погодитися на це дійство, залишається відкритим. Адже її дії фактично ставлять знак рівності між українцями-жертвами кривавої агресії путінської Росії та росіянами, які власне є агресорами.

    Чому ця хода така важлива та символічна? Це чи не найважливіший захід для християн західного обряду напередодні великодніх свят. Ця Хресна дорога символізує шлях Ісуса Христа на Голгофу перед розп’яттям, і складається з 14 молитовних зупинок. Під час 13-ї, яка символізує смерть Ісуса на хресті, українка Ірина та росіянка Альбіна мали зачитати текст, написаний у співавторстві.

    Добре, що хоч тут Ватикан дослухався, вирішивши молитися у мовчанні, промовивши слова: “Перед смертю тиша є найкрасномовнішим зі слів. Зупинімося в мовчазній молитві, і кожен помолиться у своєму серці про мир у світі”.

    Проте щодо всього іншого папа Франциск не лише не дослухався до закликів Києва, протестів української громади Італії та українських католиків, а й зробив подальшу низку скандальних заяв про українців.

    По-перше, в одній із останніх молитов до Бога, понтифік фактично назвав українців та росіян братами, прирівнявши жертв війни та агресора. “Роззброїть підняту руку брата проти брата”, – закликав він Бога.

    По-друге, в інтерв’ю італійському громадському телебаченню RAI папа Римський погодився з тезою журналістки про те, що Європа українців зараз приймає краще, ніж інших біженців, згадавши тему расизму і поділу людей за певними ознаками.

    По-третє, в цьому ж інтерв’ю Франциск заявив, що розуміє уряди країн, які купують зброю, проте не схвалює такі дії. Тобто, фактично, він не схвалює і дії Києва, який купує зброю, щоб захиститися від росіян, які з особливою жорстокістю вбивають українців, ґвалтують жінок, дітей і навіть немовлят.

    Іноді складається враження, що зйомки фільму “Два папи” відбуваються в реальному житті. Цікаво, що б про дії Франциска сказав Іоанн Павло ІІ, який боровся з СРСР, відстоюючи право народів на звільнення від комуністичних диктатур? 23 червня 2001 року Іоанн Павло ІІ приїздив до України. А папа Римський Франциск, якби так хотів зупинити війну Росії, міг би приїхати до України і очолити хресну гуманітарну ходу до Маріуполя. Може б це якось виправдало той факт, що два місяці тому його висунули на Нобелівську премію миру.

    Натомість понтифік прямо так і не засудив Росію, заявивши, що “зі сходу Європи прийшла темрява війни”. Він звертався до Путіна, щоб той зупинив вторгнення, і навіть збирається зустрітися з агентом ФСБ, патріархом Кірілом у червні в Єрусалимі.

    Отець Антоніо Спадаро, довірена особа папи, намагався виправдати дії Святого престолу. Мовляв, Франциск – пастир, а не політик, який намагається примирити українців та росіян. Проте папа зрештою запросив українську делегацію, у складі якої є голова Мелітополя Іван Федоров, у страсну суботу, 16 квітня, на аудієнцію у Ватикані.

    Найсвіжіше

    Популярне