Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ будуть розпочинати богослужіння на Великдень не у комендантський час

    У зв’язку з воєнним станом в Україні, а також із запровадженням комендантської години, тривалість та режим якої регулюються місцевими військово-цивільними адміністраціями, на підставі Постанови Священного Синоду ПЦУ №23 від 7 березня 2022 р. з благословення предстоятеля ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія у ПЦУ випустили роз’яснення у яких благословили встановити час початку богослужінь на Великдень, не у комендантський час.

    З метою дотримання безпеки парафіян та духовенства, особливо в районах, наближених до фронту, благословляється встановлювати час початку богослужінь Страсної седмиці (особливо Страстей у четвер і Похорону Плащаниці в п’ятницю) та на Великдень так, щоби їх початок та завершення не припадали на період комендантської години. Слід також врахувати додатковий час для парафіян і духовенства на дорогу до храму і від нього (приблизно одна година до та після богослужіння, в залежності від розміру населеного пункту), – йдеться на офіційному сайті ПЦУ.

    У зв’язку з цим дозволяється розпочати Великоднє богослужіння не опівночі, а ранком в неділю, після завершення комендантської години.

    В монастирях, які мають закриту територію і доступ до яких буде обмежений на час дії комендантської години, богослужіння звершуються відповідно до рішення керівництва монастиря, з урахуванням загальних норм.

    “В місцевостях, де не спостерігається підвищена небезпека через бойові дії та обстріли з боку російських військ, духовенство може звернутися до органів місцевої влади за роз’ясненням щодо можливості зміни режиму комендантської години на Великодню ніч і ухвалювати рішення щодо розкладу служб з дотриманням такого режиму”, – йдеться в роз’ясненні ПЦУ.

    Зазначені норми також стосуються організації освячення великодніх страв.

    Також у ПЦУ попросили священників публікувати повідомлення про розклад богослужінь Страсної седмиці та на Великдень завчасно як у храмі, так і через місцеві засоби масової інформації.

    Нагадаємо, відійшов до Господа митрополит ПЦУ Михаїл (Лярош). Також віряни УПЦ МП закликали митрополита Онуфрія накласти анафему на Кіріла і розпочати діалог з ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне