Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Правоохоронці оголосили першу в Україні підозру в публічних закликах до геноциду українського народу

    Правоохоронці повідомили про підозру російському журналісту і публіцисту Армену Гаспаряну в публічних закликах до геноциду, а також виготовленні та розповсюдженні матеріалів із такими закликами.

    Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

    Так, Гаспаряну оголосили підозру за ч. 2 ст. 442 Кримінального кодексу України. Найсуворіша санкція статті передбачає позбавлення волі до 5 років.

    За даними слідства, підозрюваний, який є автором книги «Денацифікація України. Країна невивчених уроків» 2018 року видання, у своєму творі системно просував твердження про неспроможність української держави до подальшого існування, неповноцінність та другосортність української нації.

    Автор закликав владу рф провести так звану денацифікацію України, зокрема внаслідок воєнних дій на її території та забезпечення повного зовнішнього контролю, наголошують правоохоронці.

    Обкладинка книжки Армена Гаспаряна «Денацифікація України. Країна невивчених уроків» Фото: Офіс генпрокурора

    Підозрюваний вказав на необхідність початку “денацифікації”, а по суті геноциду українського народу, з кордонів так званих “ДНР” та “ЛНР”, просуваючись далі по всій території України. Серед його ідей — фільтраційні та концентраційні табори для українців і навіть їхнє повне знищення», — зазначають в Офісі генпрокурора.

    Слідчі додають, що твердження з книжки Гаспаряна неодноразово використовувало вище політичне та військове керівництво рф для виправдовування військової агресії проти України, а управління справами президента рф закупило її для вивчення та використання посадовцями.

    Найсвіжіше

    Популярне